Το CERN “ανάβει” και πάλι τις μηχανές του

Έχει παρουσιάσει περισσότερα προβλήματα και από το γεφύρι της Άρτας, αλλά οι στιγμές γνώσεις και μαγείας που μας χαρίζει κάνουν όλα τα υπόλοιπα σαν αμελητέα προβληματα. Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι πλέον έτοιμος να λειτουργήσει ξανά μετά τη χειμερινή διακοπή για την καθιερωμένη συντήρησή του.

cern2

Οι πρώτες δοκιμές τροφοδοσίας του επιταχυντή έγιναν μεταξύ 4-18 Μαρτίου με την πρώτη δέσμη σωματιδίων να αναμένεται προς το τέλος του μήνα . Η χειμερία νάρκη του επιταχυντή άρχισε στις 14 Δεκεμβρίου και στο διάστημα των περίπου 11 εβδομάδων που μεσολάβησαν, αντικαταστάθηκαν ορισμένα συστήματα προστασίας όπως οι λεγόμενοι απορροφητές δεσμών, καθώς και 18 μαγνήτες του Υπερσυγχρότρου Πρωτονίων.

Επίσης, έγιναν επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του κρυογενικού συστήματος ψύξης για να διορθωθούν κάποιες διαρροές και απομακρύνθηκαν χιλιάδες άχρηστα καλώδια. Παράλληλα, οι πειραματικοί φυσικοί και οι τεχνικοί στους ανιχνευτές CMS και ATLAS του επιταχυντή έκαναν τις δικές τους εργασίες συντήρησης.
cern3

Ο δεύτερος γύρος λειτουργίας (Run 2) του επιταχυντή άρχισε πέρυσι, επιτυγχάνοντας συγκρούσεις πρωτονίων με ενέργεια-ρεκόρ 13 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ).

cern