Ημιτελή άφησε την προσπάθεια ανάκαμψης το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, κλείνοντας με πολύ μικρές απώλειες και μακρυά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του, ελέγχοντας μέσω των αγοραστών της τελευταίας στιγμής τις κινήσεις που εκδηλώθηκαν από τους πωλητές.

 

Έμεινε στη... μέση η ανάκαμψη του Χ.Α.

 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 548,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 542-550 μονάδων ή από το +0,23% έως το -1,11%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις 36,72 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 51,59 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 225 χιλ. τεμάχια μέσω μιας προσυμφωνημένης πράξης στον ΟΤΕ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,09%, στις 148,75 μονάδες, ενώ στο -2,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 624,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 38,21 μονάδες.

Το Χ.Α. συνέχισε και σήμερα την πλαγιοκαθοδική του κίνηση, χωρίς να “πειράξει” τα επίπεδα των 540 μονάδων και τον FTSE 25 να διατηρεί τις 147 μονάδες που αποτελούν και τη στήριξη μετά την απώλεια των 150 μονάδων χτες. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν και ορισμένοι “σωματοφύλακες” που ξεπηδούν ανά συνεδρίαση, οι οποίοι εναλλάσσονται κατά περίπτωση.

Η Εθνική σήμερα ανέλαβε το ρόλο να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοράς, κινούμενη σχεδόν σε όλη τη συνεδρίαση (πλην του πρώτου μισαώρου) σε θετικό έδαφος και κόντρα στο ρεύμα της αγοράς και του τραπεζικού κλάδου. Προσπάθειες έγιναν και από την Alpha Bank, η οποία μαζί με την Εθνική αποτελούν τοπ επιλογές της IBG. Η δεύτερη εξαιτίας της καλής ποιότητας κεφαλαίων, των σημαντικών κερδών και της μικρότερης κρατικής συμμετοχής και η πρώτη λόγω των ισχυρών δεικτών κεφαλαίων και κάλυψης, του χαμηλού δείκτη δανείων προς τις καταθέσεις και της ευελιξίας στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η αγορά επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν έχει κυριευτεί μέχρι τώρα από πανικό, ωστόσο η κόπωση είναι εμφανής, με τα πιο ενεργά και “βαριά” χαρτοφυλάκια να έχουν αποστασιοποιηθεί, προχωρώντας σε επιλεκτικές κινήσεις. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι traders κινούνται στον κάθε τίτλο ξεχωριστά, φροντίζοντας παράλληλα η αγορά να παραμένει σε “ασφαλή” επίπεδα προκειμένου να μην πυροδοτηθεί κάποιο ανεξέλεγκτο πτωτικό σπιράλ.

Κι αυτό διότι η αγορά βλέπει ότι η κυβέρνηση αναζητά ένα plan B για να κλείσει την αξιολόγηση, γνωρίζοντας ωστόσο ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις θέσεις του, τραβώντας σε μάκρος τη διαπραγμάτευση με στόχο να ευοδωθεί η ιαχή αγωνίας που είχε εκφωνήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: “αν φτάσει Μάιος- Ιούνιος, καήκαμε”.

Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, στο Μαξίμου ποντάρουν τώρα σε μια “συνθηκολόγηση” μεταξύ Ε.Ε-Ελλάδος – ΔΝΤ η οποία θα προβλέπει: Ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, το οποίο θα καταγράφει τη διαφωνία του και θα επιφυλάσσεται να επανέλθει με τις απαιτήσεις του εν… ευθέτω χρόνο. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, είναι το πιο ευνοϊκό σενάριο που μπορεί να προκύψει δεδομένου του διαπραγματευτικού αδιεξόδου.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 2,76%, ενώ στην “αποστολή” στήριξης του ΧΑ προστέθηκαν στο τέλος το +1,88% του ΟΤΕ, το +1,15% της Jumbo και το +1,11% της Folli Follie. Πολύ θετική και η παρουσία του ΟΠΑΠ σήμερα, ο οποίος αν και βρέθηκε ακόμη και στο +2,05% έκλεισε τελικά στο +0,63%, έχοντας όμως λίγα διαλείμματα σε αρνητικό έδαφος. Στο +0,63% και η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ η Alpha Bank, μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας έκλεισε τελικά στο +0,58%, με την Πειραιώς να την ακολουθεί με +0,56%, αν και η τελευταία βρέθηκε ακόμη και στο -3,33%. Ήπια ανοδικά και οι ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ και Aegean.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 3,11%, με την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ να εξακολουθεί να “ταλαιπωρεί” τη μετοχή ακόμη, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Τιτάν και Λάμδα. Οι τρεις τελευταίες μάλιστα, δεν κατάφεραν να διακινήσουν αξιόλογους συναλλακτικούς όγκους, καθώς συνολικά μόλις που έφτασαν τα 100 χιλ. τεμάχια.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν και οι μετοχές των Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Motor Oil, ΟΛΠ, Grivalia, ΕΧΑΕ και ΕΕΕ, με την τελευταία μάλιστα να διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος μετά τις 15:00.

Στον Mid Cap, η MIG ξεχώρισε για ακόμη μία ημέρα με το σημερινό αυτή τη φορά +13,08%, ανατρέποντας μάλιστα το ενδοσυνεδριακό -3,08%. Οι φήμες περί της επιστροφής στο “κλαμπ” της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να στηρίζουν το ράλι ανόδου της μετοχής της MIG, η οποία από τα χαμηλά των 0,0480 ευρώ στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου, έκλεισε σήμερα στα 0,1470 ευρώ, με την απόδοση να ξεπερνά το εντυπωσιακό 206%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Frigoglass έχασε 19,22%, με τις απώλειες της μετοχής από την αρχή του έτους να αγγίζουν πλέον το 85% και τον κίνδυνο να τεθεί στην κατηγορία της επιτήρησης υπαρκτό. Απώλειες 6,90% κατέγραψε και η Φουρλής, ενώ η Αττικής συνέχισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τη διόρθωσή της, κλείνοντας με απώλειες 5,88%.