Το Χρηματιστήριο επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, αρνούμενο να υποχωρήσει

“Το ‘δώρο’ Ντράγκι, με τη μορφή της αγοράς του 50% των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι Τράπεζες και τα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη ρευστότητα όσο και στα ίδια κεφάλαια των Τραπεζών, είχε βραχύβια διάρκεια για το Ελληνικό Χρηματιστήριο” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Και τούτο γιατί οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δεν οδήγησαν σε πρόοδο, σε σχέση με το χάσμα που υφίσταται ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές της: οι Δανειστές επιμένουν σε πρόσθετο πακέτο μέτρων για να διασφαλιστεί το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, αίτημα που απορρίπτει επί του παρόντος η Κυβέρνηση καθώς επιθυμεί να προταχθούν τα της διευθέτησης του χρέους.
Γίνεται δηλαδή ορατό ότι το σημερινό αδιέξοδο συνιστά σοβαρή απειλή ενός “ατυχήματος” με συνέπεια ακόμη και πιστωτικό γεγονός τον Ιούλιο, οπότε πρέπει να πληρωθούν τίτλοι 2,3 δισ ευρώ (!)
Ωστόσο, το Χρηματιστήριο επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, αρνούμενο να υποχωρήσει και ψηφίζοντας το αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο “ο από μηχανής Θεός” παρεμβαίνει την τελευταία στιγμή και η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνεί με τους Πιστωτές της.
Μάλιστα, σημειώθηκε και μικρή υποχώρηση των αποδόσεων των 10 ετών ομολόγων ακόμη και κάτω από το 9%, υιοθετώντας την εκδοχή ότι η τυχόν αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου, δεν μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις που θα έχουν περαιτέρω βλαπτική επίδραση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη συμφωνίας και η παρεπόμενη ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα μίνι ράλι του Γενικού Δείκτη οδηγώντας σε εξάλειψη του συνόλου των φετινών απωλειών, πάνω δηλαδή από τις 630 μονάδες.
Το πιθανότερο πάντως είναι ότι επιδιώκεται η συντήρηση της κίνησης του Γενικού Δείκτη σε ελεγχόμενη ζώνη, εναλλάσσοντας τη μόχλευσή του άλλοτε με τις Τραπεζικές και άλλοτε με τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, ενόσω παραμένει το ομιχλώδες και χαμηλής ορατότητας περιβάλλον.
Στο διεθνές, η αποτυχία της συνόδου της Ντόχα για διαμόρφωση συνθηκών ελεγχόμενης προσφοράς του Πετρελαίου, είχε μόνο πρόσκαιρα πτωτικό αποτέλεσμα στην τιμή του. Είτε γιατί κάποιοι θεωρούν ότι οι προσδοκίες για επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας θα διαψευσθούν, είτε γιατί ο “στοιχηματισμός” στην προοπτική υψηλότερων τιμών επανέρχεται, καθώς αυτή τη θέση ψηφίζουν τα περισσότερα hedge funds.
Παράλληλα το ΔΝΤ δημοσιοποιεί την ανησυχία του για τη συγχρονισμένη επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και τους εντεινόμενους κινδύνους και άρα τη διατήρηση της χαμηλής ζήτησης για την σημαντικότερη πρώτη ύλη του Πλανήτη. Επομένως και σύμφωνα με την άποψη του Δ/ντη Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, “η ανοδική κίνηση των Αγορών δύσκολα θα συνεχιστεί, ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται ανοδική κίνηση στο Ασήμι (υψηλό 10 μηνών) επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικός αριθμός κεφαλαίων αναζητεί κατάλληλο ‘επενδυτικό καταφύγιο”…