Το ΧΑ έχει πάντοτε φθηνά αποτιμημένες εταιρείες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το ΧΑ έχει πάντοτε φθηνά αποτιμημένες εταιρείες

29.03.2016 11:42

Το ΧΑ έχει φθηνές εταιρείες και αυτό φαίνεται κάθε φορά που δημοσιεύουν ισολογισμούς οι εισηγμένες του.
Όμως η σχέση «φθηνή μετοχή» ως προς το «χρηματιστηριακό ενδιαφέρον» είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογη με τα αποτελέσματα.  Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η «αγάπη» των επενδυτών με εταιρείες που τους έχουν μηδενίσει έως και τρεις φορές τα κεφάλαιά τους. Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα το πώς κάποιος επιλέγει εταιρεία με ζημιές ανάλογες της αποτίμησης και να αγνοεί εταιρείες με κέρδη, καλή σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων και χαμηλό p/bv.

.
Αν και ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων, με την διορία να τελειώνει την προσεχή Πέμπτη, ήδη κάποιες εταιρείες ξεχωρίζουν και φέτος. Για όσους ασχολούνται με τα θεμελιώδη του ΧΑ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για όλες. Έκπληξη θα ήταν αν ξαφνικά βλέπαμε αύξηση αγοραστικού ενδιαφέροντος στους εν λόγω τίτλους.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα και έχοντας κάνει ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα, στον πίνακα που ακολουθεί δημοσιεύονται οι εταιρείες με τους πιο χαμηλούς δείκτες και άρα είναι οι πιο φθηνές μετοχές που κάποιος μπορεί να επενδύσει. Από τον πίνακα απουσιάζουν οι τράπεζες καθώς έχουν δημοσιεύσει πολύ μεγάλες ζημιές και φέτος.

.
Όμως αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους επενδυτές που ακόμα και σήμερα ζητούν από τους broker των χρηματιστηριακών εταιρειών να τους αγοράσουν κυρίως μετοχές των τραπεζών.
Η πιο φθηνή μετοχή σε όρους p/e είναι η Paperpack και αν μάλιστα η διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη δεν είχαν τεράστιες αμοιβές οι επενδυτές θα έβλεπαν καλύτερη κερδοφορία. Σημειώνεται πως οι αμοιβές ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ με τον τζίρο της εταιρείας να είναι στα 14 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,25 εκατ. ευρώ.

.
Πολύ χαμηλούς αριθμοδείκτες έχει και η Attica Group. Η εμπορευσιμότητα βέβαια είναι χαμηλή, αλλά p/e 3,68x και p/bv 0,32x δεν βρίσκεις εύκολα σήμερα. Η Motor Oil είναι επίσης αρκετά ελκυστική και οι επενδυτές το γνωρίζουν και κρατούν σε υψηλά επίπεδα την τιμή της μετοχής.
Με βάση τα αποτελέσματα που δημοσίευσε και η ΜΕΤΚΑ είναι αρκετά ελκυστική με βάση και τους τρεις δείκτες που εξετάζουμε. Το ίδιο ισχύει και για τη Mermeren.
Η Πλαστικά Θράκης είναι μία από τις λίγες εισηγμένες που έχει βγάλει όλη την κρίση χωρίς να εμφανίζει ζημιές σε κάποια χρήση. Όλα τα χρόνια εμφανίζει εξαιρετική κερδοφορία και το ίδιο έπραξε το 2015.

.
Όλοι οι δείκτες δείχνουν πως η μετοχή είναι και πάλι πάμφθηνη. Αρκετά φθηνή είναι και η Space Hellas. Πολύ καλούς δείκτες διαθέτει η Μυτιληναίος και την καθιστούν φθηνή. Η μοναδική ένσταση πηγάζει από τις ταμειακές ροές όπου δεν ήταν καλές.
Φθηνή και η Aegean σε όρους p/e.

.
Από εκεί και κάτω ο πολλαπλασιαστής κερδών γίνεται διψήφιος για Grivalia, Πλαίσιο, Μινωικές και Σαράντη, με τον τελευταίο να είναι η μοναδική εταιρεία μέχρι στιγμής που έχει δώσει εκτίμηση για το 2016 και φυσικά έχει εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό. Το υψηλότερο p/e έχει η Τιτάν, ενώ υψηλό είναι και της ΕΧΑΕ που βέβαια οι μέτοχοι θα λάβουν υψηλές επιστροφές.

.

PinakasKatikas

Γ. Κατικάς

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017