Το...φυσάνε και δεν κρυώνει!! Κι ας μη το λένε... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το…φυσάνε και δεν κρυώνει!! Κι ας μη το λένε…

15.04.2016 00:09

«Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει η ώρα μας στην Ελλάδα…», σημειώνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Fairfax, P. Watsa, ο οποίος χθες απευθύνθηκε στους μετόχους του ομίλου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Fairfax Financial Holding στον Καναδά, όπου συμμετείχαν και οι επικεφαλής των συμμετοχών στην Ελλάδα.
Έτσι, στο Τορόντο του Καναδά μετέβησαν η διοίκηση της Eurobank υπό τους κ.κ. Καραμούζη και Καραβία, από τον όμιλο Μυτιληναίου ο Δ. Παπαδόπουλος, από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ο κ. Χρυσικός κ.ά.
Ο επικεφαλής του Fairfax P. Watsa, γνώριμος στις ελληνικές κυβερνήσεις λόγω των σημαντικών επενδύσεων σε Eurobank, Girvalia, Eurolife, Μυτιληναίο και Praktiker, θεωρείται από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του P. Watsa σε αυτή τη γενική συνέλευση… είναι η πορεία της μετοχής της Fairfax η οποία βρίσκεται στα 714 δολάρια Καναδά, ήτοι βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά η μετοχή (1 ευρώ ισούται με 1,446 δολάρια Καναδά).
Η κεφαλαιοποίηση της Fairfax διαμορφώνεται στα 17,577 δισ. δολάρια Καναδά, δηλαδή 12,15 δισ. ευρώ.
Το Fairfax είναι εταιρεία συμμετοχών με παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο, αν και εσχάτως έχει επικεντρωθεί στην Ινδία και σε χώρες που βρίσκονται σε φάση ύφεσης – ανάκαμψης, όπως η Ελλάδα.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα η στρατηγική του Fairfax στην Ελλάδα δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μάλιστα στον όμιλο αναγνωρίζουν ότι έχουν υποστεί από τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία της εταιρείας… αλλά θεωρούν ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ισχυρό recovery… καθώς όπως αναφέρουν «θα έρθει η ώρα της Ελλάδος».
Μεταξύ άλλων ο P. Watsa επισημαίνει: «Το 2015 ήταν πολύ ταραγμένη χρονιά για την Ελλάδα, καθώς πέρασε μεγάλες δοκιμασίες δημοψήφισμα, capital controls και εκλογές, από τις οποίες προέκυψε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται μια άνευ προηγουμένου μετανάστευση προσφύγων από τη Συρία.
Ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις στη ζωή… φαίνεται ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πολίτες της Ελλάδας σαφώς απέρριψαν την έξοδο από το ευρώ (απέρριψαν την επιστροφή στην δραχμή), ενώ εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Παρά τις τεράστιες αβεβαιότητες στην Ελλάδα, από το 2015 η ανεργία μειώθηκε από 27,9% το 2013 σε 24,6%. Η κατασκευή κατοικιών έχει μειωθεί πάνω από 90% από τα υψηλά,ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατά 75%.
Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι Ιρλανδία που ανέκαμψε έντονα, θα χρειαστεί χρόνο…
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, καταγράψαμε μια από τις μεγαλύτερες ζημίες ποτέ στην ιστορία της εταιρείας, στην περίπτωση της Eurobank.To 2014 συμμετείχαμε στην ΑΜΚ των 2,9 δισ. ο στόχος επιτεύχθηκε και η Eurobank πέρασε τα stress tetss.
Είχαμε επενδύσει 400 εκατ. ευρώ, στο 0,31 ευρώ ανά μετοχή.
Με τις αβεβαιότητες του 2015 υπήρξε δεύτερο κύμα stress tests και η Eurobank χρειάστηκε 2,039 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια με τιμή ανά μετοχή 0,01 ευρώ, δηλαδή 1 σεντ του ευρώ -ναι, καλά διαβάσατε- έκανε 1 λεπτό του ευρώ!Έχουμε επενδύσει 350 εκατομμύρια ωστόσο ο μέσος όρος του συνολικού κόστους ανά μετοχή είναι 2,2 ευρώ.

—–

Πλέον η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται σε περίπου 0,65 ευρώ ανά μετοχή. Απίστευτο! Και λένε ότι οι αγορές είναι αποτελεσματικές! Συνεχίζουμε να είμαστε σίγουροι για την διοικητική ομάδα της Eurobank με τον Φωκίωνα Καραβία ως διευθύνων σύμβουλο και τον Νίκο Καραμούζη ως πρόεδρο.
Επίσης άλλες ελληνικές επενδύσεις μας – στην Grivalia, με επικεφαλής τον Γιώργο Χρυσικό, στην Praktiker Ελλάδας, με επικεφαλής τον Ιωάννη Σελαλμαζίδη και στην Μυτιληναίος με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει η ώρα μας στην Ελλάδα…», καταλήγει ο P. Watsa.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017