ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ – Καμία συζήτηση για κοινές περιπολίες | Mikrometoxos.gr

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ – Καμία συζήτηση για κοινές περιπολίες

14.10.2015 12:31

ΕΤHNOS.GR

Απαντώντας σε όσους δοκίμασαν, με (προσ)όχημα το προσφυγικό, να θέσουν θέματα ελληνοτουρκικών περιπολιών και συνυπευθυνότητας στο Αιγαίο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει με τρόπο κατηγορηματικό ότι η επιθυμητή «πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» μπορεί να γίνει μόνο μόνο μέσα σε σαφώς ορισμένο πλαίσιο και στη βάση του απόλυτου σεβασμού των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο Ν. Ξυδάκης (πάνω δεξιά) σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα υπό συγκεκριμένο πλαίσιο. Ο Μ. Σχοινάς (κάτω δεξιά) έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι η Κομισιόν ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και του ελληνικού λιμενικού

Παράλληλα, πιστή στην πάγια θέση της, η ελληνική πλευρά καλεί την Αγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της (φυλάσσοντας τα σύνορά της, εφαρμόζοντας το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής που υπέγραψε το 2011 αλλά και τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας).

Η «επαναπροσέγγιση» μεταξύ Ευρώπης (βλέπε Βερολίνο) και Αγκυρας που ξεκίνησε ως παράπλευρη… συνέπεια της προσφυγικής κρίσης δείχνει να κορυφώνεται με την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος καταφθάνει στην Αγκυρα την ερχόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ενώ μόλις δύο 24ωρα μετά η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη νέα ετήσια έκθεσή της για την «πρόοδο» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Αλλαγή στάσης
Και ενώ πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κατακεραύνωσε» την Τουρκία για τις αρνητικές επιδόσεις της στο μέτωπο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, φέτος αντιθέτως αναμένεται να αναδείξει τις θετικές επιδόσεις της Αγκυρας σε ένα άλλο μέτωπο που «καίει» τη Γηραιά Ηπειρο: εκείνο του ελέγχου των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Η καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο Αυστριακός επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έχουν όλοι τους το τελευταίο διάστημα υπογραμμίσει τον ρόλο-κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στο προσφυγικό. Κάποιοι, μάλιστα, όπως η Μέρκελ και ο Τουσκ, έχουν τονίσει την «αναγκαιότητα συνεργασίας με την Τουρκία για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων».

Εν όψει της επερχόμενης επίσκεψής της στην Αγκυρα, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέφερε το θέμα μέσα από τις σελίδες της γερμανικής «Bild», ζητώντας «να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», δύο χωρών που «είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ» και μεταξύ των οποίων «οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν».

Ωστόσο, ο στρεβλά ενισχυμένος τουρκικός «ρόλος» και οι ελληνοτουρκικές περιπολίες που οραματίζονται ανεπισήμως μέσα από δημοσιεύματα κάποιοι στην Ευρώπη κρύβουν σοβαρές παγίδες για την Ελλάδα στο Αιγαίο (συνυπευθυνότητα, γκρίζες ζώνες, αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αμφισβήτηση επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων).

Καμία πρόταση
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει με τρόπο κατηγορηματικό ότι η Κομισιόν ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και του ελληνικού λιμενικού. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου, ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνεται εις γνώση όλων των κρατών-μελών και χωρίς να παρακάμπτονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που διέπουν την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Ο ΑΝΥΠΕΞ υπογράμμισε, επίσης, ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι, πρωταρχικά, εθνική ευθύνη και ότι θα πρέπει τα κράτη να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε και να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες της Frontex στο πλαίσιο της εντολής της και ότι, για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει οι εταίροι μας να συνεισφέρουν σε τεχνική και υλική βοήθεια, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017