Το πρόστιμο μπορεί να φθάσει το ρεκόρ των 10,7 δισ. ευρώ- Αφορά τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες φορτηγών στην Ευρώπη

Εντός των προσεχών εβδομάδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ σε καρτέλ.

Αφορά τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες φορτηγών στην Ευρώπη που κατηγορούνται για τον προκαθορισμό τιμών και την καθυστέρηση εφαρμογής εξοπλισμού για τον έλεγχο εκπομπών καυσαερίων την περίοδο 1997-2011.

Το πρόστιμο μπορεί να φθάσει το ρεκόρ των 10,7 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αναλογεί στο 10% του παγκόσμιου τζίρου των κατασκευαστριών φορτηγών και είναι αρκετά υψηλότερο από τα 2,6 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρώσει οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δίνει τόσο μεγάλο βάρος στην ιστορία αυτή όσο στις υποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού που έχει κινήσει εις βάρος της Google και της Gazprom, όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, το πρόστιμο θα είναι μακράν υψηλότερο από το 1,4 δισ. που είχαν επιβληθεί το 2012 στο καρτέλ σωλήνων για οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων ή τα 953 εκατ. που είχε χρεωθεί καρτέλ ρουλεμάν για αυτοκίνητα και φορτηγά το 2014.

Η μοναδική εταιρεία από τις έξι κατασκευάστριες φορτηγών που εκτιμάται πως θα απαλλαχθεί από το πρόστιμο είναι η ΜΑΝ, θυγατρική της Volkswagen, διότι ήταν πληροφοριοδότης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αγνωστες είναι επιπτώσεις για τη Scania, η οποία ανήκει επίσης στη Volkswagen. Η ίδια η Scania διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα επιβολής προστίμου». Οι υπόλοιπες εταιρείες του καρτέλ είναι οι DAF, Daimler, Iveco και Volvo/Renault.

Παράγοντες του κλάδου θεωρούν πως το προβλεπόμενο πρόστιμο είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ οι εταιρείες φέρονται να ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία από την επίτροπο Ανταγωνισμού. Διαφορετικά, φοβούνται ότι θα προκληθούν οικονομικά προβλήματα στους ομίλους τους.

Είναι πολύ πιθανό η υπόθεση αυτή να μην τελειώσει με την επιβολή προστίμου από την Κομισιόν. Ορισμένες μεταφορικές εταιρείες ήδη εξετάζουν την πιθανότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων.

http://www.kathimerini.gr/

 

Έντυπη K

* ,