Το πιο κρίσιμο τετ-α-τετ με τους δανειστές - "Καίνε" τα έξτρα 3,6 δις - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το πιο κρίσιμο τετ-α-τετ με τους δανειστές – “Καίνε” τα έξτρα 3,6 δις

26.04.2016 08:45

Σήμερα, Μ.Τρίτη, θα γνωρίζουμε κατά πόσον θα βγουν εισιτήρια για το έκτακτο Eurogroup της Μ.Πέμπτης που θα κλειδώσει τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, ή αν η όλη διαδικασία μεταφερθεί για μετά το Πάσχα.

Οι δύο πλευρές, που τα έχουν βρει σε όλα, όσον αφορά στη φοροκαταιγίδα κατά των Ελλήνων φορολογουμένων και στην αφαλιστική …μεταρρύθμιση,  έχουν ακόμα να επιλύσουν κάποιες λεπτομέρειες στο θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων στα funds, έχουν όμως και να βρουν λύση σε δύο θέματα μεγάλης πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση:

Το ένα θέμα είναι το ύψος του αφορολογήτου για το οποίο η κυβέρνηση επιμένει στην έως εδώ υποχώρησή της (9,100 ευρώ) και το ΔΝΤ θέλει λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Το δεύτερο και σημαντικότερο όμως θέμα, είναι αυτό του ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ – ΚΟΦΤΗ ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που η κυβέρνηση δεν θα πιάνει το στόχο των πλεονασμάτων του 3,5% που απαιτούν οι δανειστές. Ο κόφτης, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup (για 4ο μνημόνιο 3,6 δισ. κάνουν λόγο η αντιπολίτευση και όχι μόνο), έγινε μεν δεκτός από την κυβέρνηση, αλλά το ζήτημα είναι, πρώτον ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ (η…ανεξάρτητη και… υπερήφανη Ελλάδα ή οι δανειστές της) και δεύτερον, ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΒΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ.

Η ελληνική πλευρά, θέλει να περιγράφονται ΑΟΡΙΣΤΑ οι τυχόν περικοπές που θα γίνουν, αν βέβαια χρειαστεί, αλλά οι δανειστές, με πρώτο το ΔΝΤ, θέλουν ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΩΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ από τους οποίους θα γίνονται οι περικοπές, υποδεικνύοντας  ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

Από το αν λοιπόν υπάρξει συμφωνία ή όχι στα παραπάνω, θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση ή όχι του Eurogroup την Μ.Πέμπτη.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017