Το πικρό ποτήρι της αλήθειας για τον Αλέξη…- Του Κώστα Στούπα

Του Κώστα Στούπα

1) Το πικρό ποτήρι της αλήθειας για τον Αλέξη…

Αισίως φτάνουμε στην τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος. Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει σε ποια πολιτική και οικονομική κατάσταση θα είναι στο τέλος του 2016 η Ελλάδα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό πλέον είναι δύσκολο και για το 2015.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα αν λάβει κανείς υπόψη πως είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος την κατάσταση στην Ευρώπη στο τέλος του 2016, μετά τις εξελίξεις που δρομολόγησε το χτύπημα στο Παρίσι και οι σχετικές απόπειρες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στα δικά μας, η κυβέρνηση Τσίπρα, δυο μήνες μετά την εντυπωσιακή δεύτερη εκλογική νίκη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια εξάντλησης και  αμφισβήτησης.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί πως τα συμπτώματα διάλυσης θα ακολουθήσουν καταιγιστικά στις επόμενες εβδομάδες, όταν το ασφαλιστικό και η φορολόγηση των αγροτών έρθουν στη Βουλή.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίως μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως στην κατ’ ιδία συζήτηση με τον Πρόεδρο ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να παρέμβει προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να στηρίξουν την παραπαίουσα πλειοψηφία.

“Δεν μπορεί αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, τώρα να κοιτούν αμέτοχοι” φέρεται να είπε στον Πρόεδρο.

Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν έχει να κάνει με το ότι η οριακή πλειοψηφία των 155 βουλευτών έπεσε στους 153 εκ των οποίων οι τρεις βουλευτές εκλέγονται με τις γνωστές μεθοδεύσεις ξένου προξενείου.

Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα και του συμφύρματος που ηγείται είναι βαθιά πολιτικό και υπαρξιακό, με την έννοια σύγκρουσης των ιδεολογικών αγκυλώσεων και ιδιοτελών και αντιφατικών συμφερόντων με την πραγματικότητα.

Και απόλυτη πλειοψηφία 300 βουλευτών να είχε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας θα ήταν θέμα χρόνου να φτάσει όχι απλά στην πολλοστή διάσπαση και κατακερματισμό, αλλά στη διάσπαση του ιδίου του ατόμου.

Ως διάσπαση του ατόμου μπορεί να λογιστεί η σχιζοειδής κατάσταση της διαρκούς διάψευσης και σύγκρουσης των ιδεολογικών εμμονών με την πραγματικότητα.

Όσο υποκριτής και ιδιοτελής και να είναι κάποιος δύσκολα μπορεί να “καταπιεί” τη μετάλλαξη του συνθήματος “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” στην πραγματικότητα της “πρώτης” φοράς αριστεράς “Κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη”.

Οι άνθρωποι που στοιχημάτισαν την πολιτική τους εκτόξευση στην 13η σύνταξη, τη δωρεάν υγεία με ανεξέλεγκτη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, τις δωρεάν συγκοινωνίες κλπ καλούνται να διαχειριστούν την πραγματικότητα της καθολικής διάλυσης της δημόσιας υγείας, τη χρεοκοπία των αστικών συγκοινωνιών και τη χωρίς τέλος μείωση των συντάξεων.

Αυτό θα αποδειχτεί πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται…

Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια

Όλοι οι πολιτικοί λένε ψέματα. Οι Έλληνες πολιτικοί λένε κατά μέσο όρο περισσότερα ψέματα, είναι λιγότερο ικανοί και περισσότερο διεφθαρμένοι σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Η πελατειακή διάρθρωση του ελληνικού κράτους και της οικονομίας είναι η βασική αιτία γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα.

Τα ψέματα που έχει πει ο κ. Τσίπρας για να πετύχει  τη “μετάσταση” του βαθέως παρασιτικού πελατειακού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση και αναταραχή μιας κοινωνίας που υποχρεώθηκε να βιώσει την προσαρμογή του βιοτικού επιπέδου σε χαμηλότερα επίπεδα, δεν έχει τολμήσει να τα πει άλλος πολιτικός στην ελληνική ιστορία.

Το δραματικό αυτής της ιστορίας είναι πως τα ψέματα αυτά έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται με βάναυσο τρόπο σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τη διάλυση του μύθου του σωτήρα που είχε δημιουργήσει η εικόνα του πρωθυπουργού για μια δεσπόζουσα μειοψηφία της κοινωνίας ικανής να αναδείξει κυβέρνηση.

Οι πολιτικοί γενικώς είναι κυνικοί και ποντάρουν στην πεποίθησή τους πως η κοινή γνώμη διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου. Και το χρυσόψαρο όμως όσο μικρή διάρκεια και αν έχει αυτή, διαθέτει κάποια μνήμη.

Η ιστορία έχει δείξει επίσης πόσο εύκολα ένα κοπάδι χρυσόψαρα που παραμένουν κοπάδι όσο σιτίζονται τακτικά, τόσο εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε αγέλη από πιράνχας αν χάσουν αυτά που έχουν ή αυτά που νομίζουν πως τους ανήκουν.

Με έξι μήνες καθυστέρηση…

Η στήλη αυτή υποστήριζε πως το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι η οικονομία και πως αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινούσε μόλις θα ακούγονταν στα νοικοκυριά οι πρώτες οιμωγές από την πληρωμή των φόρων. Υπολόγισε λάθος πως η ώρα της αντίστροφης μέτρησης θα ήταν στις αρχές του καλοκαιριού.

Για μερικούς μήνες υπήρξε μια τεχνική ευφορία στα νοικοκυριά λόγω της μείωσης της καταβολής φόρων λόγω δόσεων, καθυστερήσεων κλπ. Ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε αυτό το “χάσμα” και κέρδισε και τις δεύτερες εκλογές.

Η ώρα της αντίστροφης μέτρησης έχει ξεκινήσει με τις πρώτες δόσεις του Οκτώβρη. Είναι θέμα χρόνου πλέον η κοινωνική  δυσαρέσκεια να δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στην οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να δρομολογήσει εξελίξεις.

Η κατάσταση της χώρας δεν παραμένει απλώς τραγική αλλά συνεχίζει να  επιδεινώνεται. Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που σηματοδοτεί η αναβολή της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδεικνύει το βάθος του προβλήματος της χώρας.

Το 2016 προοιωνίζεται σαν η πιο κρίσιμη χρονιά για το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα καταρρέει και ο τελευταίος και πιο φθηνός, εξ ου και δημοφιλής, μύθος της μεταπολίτευσης ενώ στην Ευρώπη όλα φαίνονται ανοιχτά. Από ένα άλμα προς τα πίσω με τη διάλυση όσων πετύχαμε μετά τον πόλεμο σε επίπεδο ενοποίησης ή με ένα άλμα προς τα εμπρός και επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

2) Έφυγα κι εγώ…

Κύριε Στούπα,

Τα σέβη μου. Σας διαβάζω εδώ και πολύ καιρό. Δεν σας κρύβω ότι με βοηθήσατε να φύγω (σας ευχαριστώ για αυτό). Με ρωτήσανε εκεί που βρίσκομαι πως νιώθω σαν ένας νέος οικονομικός μετανάστης (είμαι 50) και τους απάντησα έτσι απλά: δεν νιώθω μετανάστης καθόλου. Έφυγα από ένα μέρος που τίποτα δεν λειτουργούσε και είμαι σε ένα μέρος που όλα είναι κανονικά. Η σύζυγος ήταν αντίθετη, έπαιρνε περίπου 750 σε κάποιο πρόγραμμα και τώρα 2.750 μικτά. Ήξερα τι αξίζω, ήξερα τι αξίζει. Τόσο απλά.

Εάν δημοσιευτεί παρακαλώ μόνο τα αρχικά.

Ευχαριστώ πολύ!

ΓΘ

[email protected]