ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - Τα ποτά στο Gazarte και η... συντρόφισσα Φώφη - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – Τα ποτά στο Gazarte και η… συντρόφισσα Φώφη

25.10.2015 17:09

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Τα ποτά στο Gazarte και η… συντρόφισσα Φώφη

Μακριά από τα ανοιχτά μικρόφωνα και την πολιορκία των κάμεραμαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε την ευκαιρία για ουσιαστικές συζητήσεις αλλά και πιο χαλαρές στιγμές. Μέσα σε δύο ημέρες πήρε μια γενναία δόση από την Αθήνα, καθώς είδε από κοντά το Μουσείο Ακρόπολης μέχρι τη νυχτερινή ζωή στο Γκάζι.

Τα ποτά στο Gazarte και η... συντρόφισσα Φώφη

Στις επίσημες επαφές, όπως είναι φυσικό, κυριάρχησαν δύο θέματα: η οικονομία και το προσφυγικό. Ωστόσο υπήρχαν και πιο… ανεπίσημες συνομιλίες, με τον Γάλλο πρόεδρο να σπάει το αυστηρό πρωτόκολλο και να συναντά νέους για να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολιτική σκοπιά είχαν οι χθεσινοί διάλογοι που έγιναν λίγο πριν από την αναγόρευση του Γάλλου προέδρου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε πιο χαλαρό κλίμα ο Αλ. Τσίπρας απευθύνεται στον Φρ. Ολάντ λέγοντας στα αγγλικά «σύντροφε, να σου γνωρίσω τη συντρόφισσα Φώφη Γεννηματά».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει πως είχαν συναντηθεί το πρωί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ένα ραντεβού εκτός προγράμματος. Τότε η Φ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα θέτει το ερώτημα: «Καλά, εμείς με τον Φρ. Ολαντ είμαστε σύντροφοι. Εσύ;». Η απάντηση που δόθηκε ήταν σύντομη: «Εγώ το προσπαθώ».

Ο Γάλλος πρόεδρος με τη Φώφη Γεννηματά λίγο πριν από την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γάλλος πρόεδρος με τη Φώφη Γεννηματά λίγο πριν από την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συζήτηση στη συνέχεια έγινε στα γαλλικά, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να λέει πως η Φ. Γεννηματά ήταν μία από τις καλύτερες φοιτήτριές του στο πανεπιστήμιο και την προσέχει. «Εχω καταλάβει πως εσύ τους προσέχεις όλους εδώ» ήταν η απάντηση του Γάλλου προέδρου.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο, καθώς μετά την ομιλία του στη Βουλή ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στο Μουσείο Ακρόπολης. Στο γεύμα που παρέθεσε ο Αλ. Τσίπρας έδωσαν επίσης το παρών ο Γάλλος υπουργός Μ. Σαπέν, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ο. Γεροβασίλη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε για αρκετή ώρα και με τη Γαλλίδα υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε για αρκετή ώρα και με τη Γαλλίδα υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Παρά το όμορφο περιβάλλον η συζήτηση περιλάμβανε «βαριά» θέματα, όπως είναι το προσφυγικό, οι συντάξεις και τα «κόκκινα» δάνεια. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το «μενού» είχε και τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, με τις δύο πλευρές να συζητούν τη συμβολή που μπορεί να έχουν νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

Προβληματισμοί

Ο Γάλλος πρόεδρος αποχωρεί από τον πολυχώρο «Gazarte», ύστερα από εκδήλωση της γαλλικής πρεσβείας. ΦΩΤΟ:Xάρης Γκίκας

Ο Γάλλος πρόεδρος αποχωρεί από τον πολυχώρο «Gazarte», ύστερα από εκδήλωση της γαλλικής πρεσβείας. ΦΩΤΟ:Xάρης Γκίκας

Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Φρ. Ολάντ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ακροδεξιά στην Ευρώπη, με τον Αλ. Τσίπρα να του περιγράφει τα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας. Οταν η συζήτηση ήρθε στα οικονομικά θέματα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε δύο θέματα. Οπως είναι φυσικό, το ένα ήταν το Ασφαλιστικό, με τον Αλ. Τσίπρα να επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να κοπούν συντάξεις. «Από αυτές επιβιώνουν όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και τα άνεργα μέλη των οικογενειών τους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Το δεύτερο θέμα ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, με τον Αλ. Τσίπρα να τονίζει πως τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα αλλά αυτό το σοκ δεν μπορεί να το αντέξει. Να σημειωθεί πως η επίσκεψη έγινε χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, ύστερα από αίτημα του Φρ. Ολάντ λόγω του πένθους στο οποίο βύθισε τη χώρα του το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο μουσείο και μάλιστα συνομίλησε με επισκέπτες, ενώ δέχτηκε και τα αιτήματα για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του στο Μουσείο Ακρόπολης, δεκάδες παιδιά έτρεξαν για να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του στο Μουσείο Ακρόπολης, δεκάδες παιδιά έτρεξαν για να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως είθισται σε επισκέψεις σημαντικών ξένων ηγετών, το επίσημο γεύμα δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γάλλος πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για χρέος και επενδύσεις.

Στο δείπνο ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε αρκετή ώρα και με τη Γαλλίδα υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, που καθόταν δίπλα του. Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, καθώς η 36χρονη υπουργός με καταγωγή από το Μαρόκο είχε στο παρελθόν γίνει αποδέκτης ρατσιστικών σχολίων από ακροδεξιούς. Και επειδή στα επίσημα δείπνα το μενού έχει τη δική του σημασία, να σημειωθεί πως περιλάμβανε γαρίδες με ούζο και ρύζι με λαχανικά για πρώτο πιάτο και σφυρίδα στον φούρνο στη συνέχεια. Οσο για το επιδόρπιο, αυτό ήταν τούρτα σοκολάτα.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Owiwi, Ηλίας Βαρθολομαίος, συνομιλεί με τον Φρανσουά Ολάντ στο Corallia.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Owiwi, Ηλίας Βαρθολομαίος, συνομιλεί με τον Φρανσουά Ολάντ στο Corallia.

Πάντως η συνέχεια της βραδιάς ξέφυγε από το αυστηρό πλαίσιο του πρωτοκόλλου, καθώς ο Φρ. Ολάντ και ο Αλ. Τσίπρας αναχώρησαν με το ίδιο αυτοκίνητο για τον γνωστό πολυχώρο «Gazarte». Την εκδήλωση διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία είχε και την κύρια ευθύνη για την αυστηρή λίστα των καλεσμένων.

Στον δεύτερο όροφο και μακριά από τις κάμερες, οι δύο ηγέτες είχαν μια χαλαρή συζήτηση, η οποία κυρίως επικεντρώθηκε στη σχέση του γαλλικού με τον ελληνικό πολιτισμό. Στην παρέα βρίσκονται ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης αλλά και ο πανεπιστημιακός (και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Στους καλεσμένους ήταν επίσης ο Λάκης Λαζόπουλος, η συνθέτις Ελένη Καραΐνδρου και η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποχώρησε λίγο πριν από τις δώδεκα για το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρατείνει για μισή ώρα ακόμα την παραμονή του στο «Gazarte».

Το ραντεβού με τις startups
Προχθές το βράδυ, ο Φρανσουά Ολάντ συνάντησε τους νέους Ελληνες επιχειρηματίες που με τις καινοτόμες ιδέες τους ανοίγουν τα φτερά τους και πετυχαίνουν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εννέα ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του Corallia παρουσίασαν στον κ. Ολάντ τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που παράγουν και άκουσαν τα σχόλιά του. «Οταν έφτασε στο Corallia έκανε ένα γύρο στα booths που είχαμε στήσει, και εμείς του κάναμε μια παρουσίαση που δεν ξεπερνούσε το ένα λεπτό» λέει στο «Εθνος» ο συνιδρυτής της εταιρείας Owiwi, Ηλίας Βαρθολομαίος, ο οποίος προσθέτει: «Ο κ. Ολάντ μάς έσφιξε το χέρι και μίλησε για λίγο με όλους μας. Αυτό που μας είπε ήταν ότι οι ιδέες μας ήταν πολύ καλές, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, και μας έδωσε συγχαρητήρια για τη δουλειά μας». Αν και η λογική λέει ότι μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με έναν από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς του πλανήτη θα ήταν αιτία άγχους για τους νέους επιχειρηματίες, η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. «Ηταν όλα πολύ χαλαρά, δεν αισθανθήκαμε καθόλου τρακ μπροστά στον πρόεδρο» τονίζει ο κ. Βαρθολομαίος.

Στην ομιλία του, ο Φρ. Ολάντ απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους στα Γαλλικά, γεγονός που δημιούργησε αμηχανία αφού δεν υπήρχε μετάφραση και οι γνωρίζοντες τη γλώσσα ήταν ελάχιστοι! Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «πρόκειται για μια τεράστια πηγή δημιουργικότητας και υπάρχει ανάγκη τα clusters να ανοιχτούν σε όλο τον κόσμο. Οι συμφωνίες είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γαλλία, και τα πεδία συμπράξεων δεν αφορούν μόνο τον πολιτισμό και τη βιομηχανία αλλά και την έρευνα και την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Corallia, καθηγητής Βασίλειος Μακιός, αναφέρθηκε στα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει μέχρι τώρα η συνεργασία με αντίστοιχους γαλλικούς φορείς στους κλάδους της μικροηλεκτρονικής, της αεροδιαστημικής και των δημιουργικών βιομηχανιών, και συμπλήρωσε ότι η επίσκεψη του κ. Ολάντ «σηματοδοτεί μία ακόμα πιο δραστήρια περίοδο για τις διμερείς συνεργασίες μας, κάτι που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για τη λειτουργία μας ως κόμβου δικτύωσης, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας για τα οικοσυστήματα που διαγράφουν επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα και διεθνώς. Είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει με τους συνεργάτες μας και προχωράμε με σταθερά βήματα για να ενισχύσουμε τις εμπορικές συνεργασίες, χτίζοντας ισχυρές αλυσίδες αξίας που μπορούν να προσφέρουν πλούτο στη χώρα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ethnos.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017