Το παρασκήνιο ενός ξαφνικού φλερτ: Γιατί ο Σόιμπλε αγάπησε τον Τσίπρα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το παρασκήνιο ενός ξαφνικού φλερτ: Γιατί ο Σόιμπλε αγάπησε τον Τσίπρα

27.03.2016 20:25

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φημίζεται για την ικανότητά του στις φιλοφρονήσεις -αντίθετα, έχει δημιουργήσει παράδοση «καρφώνοντας» Ελληνες πρωθυπουργούς και υπουργούς καθ’ όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.

Ετσι, η ξεκάθαρη στήριξη που προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα είχε ακόμα μεγαλύτερη αξία -διότι είναι φανερό ότι ο χριστιανοδημοκράτης «κλειδοκράτορας» των ταμείων του Βερολίνου το εννοεί.

Και μάλλον ο δημοσιογράφος που ρώτησε προ ημερών Σόιμπλε και Σαπέν την γνώμη τους για τον Ελληνα πρωθυπουργό αιφνιδιάστηκε από την απάντηση που έδωσε χωρίς «περικοκλάδες» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 
Το παρασκήνιο ενός ξαφνικού φλερτ: Γιατί ο Σόιμπλε αγάπησε τον Τσίπρα

«Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν το ερώτημα του δημοσιογράφου κατά την κοινή συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Europe1 και στην τηλεόραση Itele, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τους για τις γαλλογερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη. «Εγώ τον εμπιστεύομαι», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν. «Φυσικά κι εγώ», έσπευσε να πει ο Σόιμπλε και να εξηγήσει γιατί απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

«Πώς έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» αναρωτήθηκε ο πολιτικός συντάκτης. «Οχι, δεν είναι έτσι», ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Η κουβέντα-συνέντευξη συνεχίστηκε εμφανίζοντας σαφέστατα τη διάθεση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα από τους δύο υπουργούς Οικονομικών, τους κ. Σόιμπλε και Σαπέν, οι οποίοι άφησαν και αιχμές για τη στάση προηγούμενων κυβερνήσεων στη χώρα μας.

«Προσπαθούν»

«Πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να τη συνοδεύσουμε και να τη βοηθήσουμε», επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος ήταν θετικός και για την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους επικαλούμενος τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Στο σημείο αυτό, ο κ. Σόιμπλε έχασε την ευέλικτη ρητορική, υπενθυμίζοντας ότι προηγούνται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κορυφαίος Γερμανός πολιτικός έδειξε αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να λήξει μια ώρα αρχύτερα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος -προφανώς υιοθετώντας την άποψη ότι οι πολλές ανοιχτές «πληγές» στην Ευρώπη, όπως τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο κίνδυνος του Brexit και φυσικά το Προσφυγικό, δεν επιτρέπουν στους εταίρους μας να αφήσουν το παραμικρό περιθώριο για την πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας.

Αυτήν την αλλαγή πλεύσης του σκληρού υπουργού Οικονομικών λέγεται ότι έφερε η αποφασιστική στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έκρυψε την αποφασιστικότητά της όχι μόνο στο να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στη λογική να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες και να στείλει βοήθεια και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πιέζοντας έτσι και το άκαμπτο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017