Το μυθικό ποτάμι που κυριολεκτικά... βράζει - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το μυθικό ποτάμι που κυριολεκτικά… βράζει

19.02.2016 23:32

Μυστηριώδης ποταμος στη καρδιά του Αμαζονίου αποτελεί “γρίφο” για τους επιστήμονες, καθώς το νερό που τον διαπερνάει είναι τόσο καυτό που σε πολλά σημεία βράζει κυριολεκτικά! Ένα ακόμη θαύμα της φύσης που κινδυνεύει να εξαφανιστεί με τον γεωφυσικό Andres Ruzo να σημειώνει την σπουδαιότητα του ποταμού.

Ο γεωφυσικός ήταν δύσπιστος όπως αναφέρει ο ίδιος μέχρι να φτάσει στο ποτάμι καθώς γνωρίζει πως απαιτείται τεράστια ποσότητα γεωθερμίας για να βράσει το νερό ακόμα κι ενός τόσο μικρού ποταμού, με τη λεκάνη του Αμαζονίου να μην βρίσκεται κοντά σε ενεργά ηφαίστεια.

«Άρχισα να θέτω αυτό το ερώτημα: μπορεί να υπάρχει ποταμός που βράζει;», αφηγήθηκε ο Ruzo στο Ted Talk. «Ρώτησα συναδέλφους από πανεπιστήμια, την κυβέρνηση, εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων. Η απάντηση ήταν ομόφωνα όχι. Και είναι λογικό γιατί οι ποταμοί που βράζουν υπάρχουν στον κόσμο αλλά γενικά συνδέονται με ηφαίστεια. Χρειάζεται μια ισχυρή πηγή θερμότητας για να υπάρξει τόσο μεγάλη γεωθερμική εκδήλωση.

Παρά τον σκεπτικισμό του ο Ruzo ταξίδεψε στη ζούγκλα με οδηγό τη θεία του και μακριά από το κοντινότερο ηφαιστειακό κέντρο. Ετοιμαζόταν να καταρρίψει και επίσημα το μύθο αλλά ανακάλυψε έναν ποταμό έξι μιλίων που έβραζε όντως στην ιερή γεωθερμική ιαματική τοποθεσία των Asháninka στο Mayantuyacu.

Το μέγιστο πλάτος του είναι 25 μέτρα και το βάθος του φτάνει τα 6 μέτρα. Το νερό είναι αρκετά ζεστό ενώ σε ορισμένα σημεία όντως βράζει, καθώς το ποτάμι τροφοδείται με θερμές πηγές που τροφοδοτούνται με λάθος τρόπο. «Όπως το αίμα τρέχει στις φλέβες και τις αρτηρίες μας, έτσι η Γη έχει ζεστό νερό να τρέχει μέσα στις χαραμάδες και τα ανοίγματά της. Όταν αυτές οι αρτηρίες φτάνουν στη επιφάνεια, έχουμε εκδηλώσεις γεωθερμίας, θερμές πηγές, ατμίδες και στην περίπτωσή μας, τον ποταμό που βράζει» εξηγεί ο κ. Ruzo και συμπληρώνει «Αν έβαζα το χέρι μου στο νερό θα πάθαινα εγκαύματα τρίτου βαθμού σε δευτερόλεπτο, αν έπεφτα μέσα εύκολα θα με σκότωνε».

potamipotami2potami4

Τμήματα του ποταμού είναι τόσο ζεστά που όποιο ζώο πέσει μέσα βράζει στιγμιαία. «Είδα πολλά είδη ζώων να πέφτουν μέσα και ήταν σοκαριστικό, η διαδικασία ήταν ίδια. Άρχιζαν να βράζουν και τελικά έχαναν τις δυνάμεις τους και πέθαιναν».

potami3

Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του «Τhe Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon» ο Ruzo καταβάλλει προσπάθειες να σώσει τον ποταμό. Το δάσος που τον περιβάλλει έχει καταστραφεί από την υλοτομία και αν δεν ληφθούν μέτρα, η περιοχή θα εξαφανιστεί πλήρως.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017