Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι ο χρόνος

Τζίρος που ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά προς όποια κατεύθυνση, ειδικά ανοδική… Κι αυτό γιατί η αγορά κρατάει στάση αναμονής περιμένοντας τόσο την κίνηση των ξένων αγορών αλλά πολύ περισσότερο τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού κλάδου.

Όλα δείχνουν πως τα σχέδια που κατέθεσαν οι τράπεζες σε σχέση με τις ανάγκες απορρίπτονται από τον SSM σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η ερώτηση κλειδί βέβαια δεν είναι μόνο το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών αλλά και το μέγεθος που θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες στις ΑΜΚ.

Το επόμενο διάστημα θα είναι αυτό που θα κρίνει τις ανάγκες αλλά πρωτίστως θα κρίνει και το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας μιας και οι ΑΜΚ είναι κόμβος για την συνέχεια. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Αμερική φαίνεται να είναι σημαντικές μιας και όλα δείχνουν πως έχει ανοίξει ο δρόμος για λύση που έχει να κάνει και με το θέμα χρέος και που θα είναι πακέτο μαζί με τα μέτρα.

Η Ευρώπη στην παρούσα ταλανίζεται τόσο από το σκάνδαλο των αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά πολύ περισσότερο φαίνεται να έχει θέμα με τον τραπεζικό κλάδο που ουσιαστικά δεν έχει κάνει την εμφάνιση του σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ.

Σχετική εικόνα

Η ΕΚΤ έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα και είναι λογικό να θέλει να λύσει πρώτα το μόνιμο βραχνά της που λέγεται Ελλάδα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει σημαντικές κινήσεις εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης μιας και μπροστά της έχει να υλοποιήσει δεσμεύσεις που μας ταλανίζουν χρόνια, ενώ σε περίπτωση που θα τα καταφέρει θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Μέχρι τότε η Ελληνική αγορά φαίνεται να κινείται σε ρυθμούς αναμονής με χαμηλούς τζίρους. Τα capital controls είναι δεδομένο ότι προβληματίζουν σημαντικά την οικονομία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ουσιαστικές αλλαγές μιας και όλα θα αρχίσουν να γίνονται μετά την νέα ανακεφαλαίωση του τραπεζικού κλάδου.

Η αγορά ομολόγων συνεχίζει να έχει πολύ καλύτερη εικόνα προεξοφλώντας όχι μόνο λύση αλλά και πιθανή συμμετοχή της χώρας στο QE στο κοντινό μέλλον. Ειδικά τα εταιρικά ομόλογα αρχίζουν και κερδίζουν αισθητά έδαφος ρίχνοντας μέρα με την μέρα τις μεγάλες αποδόσεις τους

 

Τεχνικά η αγορά παρουσιάζει σημάδια κόπωσης βραχυπρόθεσμα, μιας και το επίπεδο των 700 μονάδων στην παρούσα δεν μπόρεσε να κατοχυρωθεί. Στον f25 ανεβαίνει αισθητά το stop μας στο 193 σε κλείσιμο, ενώ μία κατοχύρωση του 200 θα μπορούσε να μας δώσει κίνηση προς τις 218 μονάδες.

Ο ΓΔ μεσοπρόθεσμα πλέον έχει σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 760 μονάδων και μόνο κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση. Οι περισσότεροι τίτλοι παραμένουν Long με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο που ουσιαστικά περιμένει εξελίξεις σε σχέση με τις ΑΜΚ για να μας δώσει την συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα μέχρι τέλος του έτους είναι από τα πιο σημαντικά διαστήματα για την οικονομία και θα είναι αυτό που θα κρίνει ουσιαστικά την προσπάθεια των αρκετών τελευταίων ετών. Είμαστε αισιόδοξοι μιας και πλέον πολιτικά δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος που θα προβληματίσει την όποια κυβέρνηση παρόλα αυτά θα θέλαμε να δούμε αν η παρούσα καταφέρει να υλοποιήσει τις αποφάσεις που πήρε το τελευταίο διάστημα.

Επιμένουμε πως το πρόβλημα μας είναι ο χρόνος και όχι οι τιμές κάτι που αποδεικνύει το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων το τελευταίο μεγάλο διάστημα με εξαίρεση τον κλάδο του τραπεζικού που είναι μία κατηγορία από μόνο του.