Το Μαξίμου… αιφνιδίασε τους Θεσμούς με το «παράλληλο πρόγραμμα» – Τι απαντάει η κυβέρνηση | Mikrometoxos.gr

Το Μαξίμου… αιφνιδίασε τους Θεσμούς με το «παράλληλο πρόγραμμα» – Τι απαντάει η κυβέρνηση

17.12.2015 01:23

Αιφνιδιάστηκαν οι Θεσμοί από το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μέρος του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ και που κατατέθηκε στη Βουλή ως «αντίβαρο» στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και στις οδυνηρές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πηγές που πρόσκεινται στους Θεσμούς, κάνουν λόγο για προβληματισμό του κουαρτέτου σχετικά με την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, με τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”, προωθήθηκε στη Βουλή ως… “αντίβαρο” για τη δεύτερη λίστα των 13 προαπαιτούμενων, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση με τους δανειστές κι αυτό “χρεώνεται” ως μέρος του “παράλληλου προγράμματος” του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό διότι στην αιτιολογική έκθεση δεν υπάρχει συγκεκριμένη κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, για πολλά από τα μέτρα.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν όπως προαναφέραμε ένα… αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί αφού ουσιαστικά δεν γνωρίζουν το αν αυτά τα μέτρα θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό και φυσικά κατά πόσο.

Εδώ να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι ενστάσεις των δανειστών καθιστούν αυτομάτως ιδιαίτερα κρίσιμο το αυριανό EuroWorking Group.

Τι λένε κυβερνητικοί κύκλοι

Σχολιάζοντας τα περί αιφνιδιασμού των Θεσμών, κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση και ότι τα μέτρα που προβλέπει το παράλληλο πρόγραμμα δεν επιφέρουν περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις κατά την αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group, τότε η κυβέρνηση θα παράσχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017