Το μέγα σκάνδαλο της Volkswagen – O αθέατος κόσμος των αυτοκινητοβιομηχανιών – Απειλείται με πρόστιμο έως 18 δισ. δολ.

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη απάτη που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ με πρωταγωνίστρια τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen
Τριγμούς στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία προκαλεί το μέγα σκάνδαλο που πλήττει την Volkswagen, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο έως 18 δισ. δολ. από τις αμερικανικές αρχές.
Η αποκάλυψη για την απάτη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τις λάθος μετρήσεις εκπομπής ρύπων στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία του γερμανικού κολοσσού, η οποίος απειλείται πλέον με κατάρρευση.
Το σκάνδαλο προκαλεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στην Καγκελάριο Merkel, η οποία απαιτεί πλήρη διαφάνεια σχετικά με την υπόθεση και βλέπει άλλη μια μεγάλη γερμανική εταιρεία να εμπλέκεται σε υποθέσεις απάτης.
Η Volkswagen ανακοίνωσε άλλωστε σήμερα ότι χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την κερδοφορία της μετά το σκάνδαλο, ενώ βάζει στην άκρη το ποσό των 6,5 δισ. δολ. για την κάλυψη του κόστους που θα προκύψει από το σκάνδαλο στις ΗΠΑ.
Ωστόσο το ποσό κρίνεται ανεπαρκές, καθώς συνολικά 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα παγκοσμίως κυκλοφορούν με «πειραγμένο» λογισμικό, ενώ το πρόστιμο από τις αμερικανικές αρχές αναμένεται στα 18 δισ. δολ.
Το σκάνδαλο πλήττει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί άνω του 3% και τη μετοχή της Volkswagen στο -4% μετά τη χθεσινή «βουτιά» που έφτασε το 17%.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος της Volkswagen αποτελεί έναν από τον μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως, ο οποίος περιλαμβάνει τις Audi, Seat, Skoda, Lamborghini.

Διεθνείς οι διαστάσεις του σκανδάλου – Παρέμβαση Sapin
Η αποκάλυψη της απάτης προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
Για να “καθησυχάσουμε” τους πολίτες φαίνεται “απαραίτητο” να διεξαχθούν έλεγχοι και στις άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, μετά την αποκάλυψη ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.
Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν την Παρασκευή ότι 482.000 οχήματα Volkswagen και Audi, που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ του 2009 και του 2015 και είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ, ήταν εξοπλισμένα με ένα λογισμικό που μπορούσε να εντοπίσει αυτομάτως τους ελέγχους μέτρησης των ρύπων για να παραποιήσει τα αποτελέσματά τους.
Ερωτηθείς μια μέρα μετά την ιστορική πτώση της μετοχής της VW στην Φραγκφούρτη αν κρίνει απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα για εξαπάτηση στην Ευρώπη ή στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Sapin απάντησε: “Είμαστε σε μια ευρωπαϊκή αγορά, με ευρωπαϊκούς κανόνες και αυτοί θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί”.

Παραδέχθηκε την απάτη ο CEO
Εν τω μεταξύ, στην παραδοχή ότι η Volkswagen τα θαλάσσωσε προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Michael Horn, μετά την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης με τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.
«Η εταιρεία μας φέρθηκε άτιμα. Σε απλά γερμανικά τα σκατώσαμε», δήλωσε επί λέξει ο ceo της Volkswagen στις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της.
Η Volkswagen έδινε εσκεμμένα λάθος στοιχεία για εκπομπές ρύπων για περίπου 500 χιλ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.
Σε ελέγχους όμως των αμερικανικών αρχών, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι κινητήρες παραβιάζουν τις αμερικανικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Τα μοντέλα αυτά τα Jetta 200-2015, Beetle 2009-2015, Golf 2009-2015, Passat 2014-2015 καθώς και το Audi A3 2009-2015, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.
Το χειρότερο ακόμη, ήταν ότι η γερμανική εταιρεία εσκεμμένα προσπάθησε να εξαπατήσει τις ελεγκτικές αρχές, εξοπλίζοντας τα αυτοκίνητα της με ένα ειδικό λογισμικό το οποίο μείωνε τους εκπεμπόμενους ρύπους κατά τα διάρκεια των τεστ.
Τα μοντέλα αυτά θα ανακληθούν άμεσα.

Deutsche Welle: Υπό παραίτηση ο επικεφαλής της VW;
Η γερμανική κυβέρνηση της Angela Merkel ζητά διαφάνεια που ίσως κοστίσει σε ορισμένους τη θέση τους, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.
Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο, αυτές τις μέρες στα διευθυντικά γραφεία της VW στο Βόλφσμπουργκ επικρατεί εμπόλεμο κλίμα.
Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη στην προσπάθεια των ιθυνόντων μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου να αντιληφθούν πως διέφυγε ένα τέτοιο σκάνδαλο παραποίησης των τιμών ρύπων σε δοκιμαστικά τεστ σε πετρελαιοκίνητα της εταιρείας που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.
Ή μήπως ήταν εν γνώσει της διοίκησης; Κι αν ναι, γιατί δεν παρενέβη εγκαίρως;

Ποιος γνώριζε για τους ψεύτικους ρύπους;
Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΕΡΑ, που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα τη σχετική έκθεση για παραποίηση των πραγματικών τιμών καυσαερίων, επισημαίνει ότι η VW γνώριζε ήδη από το Μάιο του 2014 για τις παράνομες μεθόδους.
Είχαν αποκαλυφθεί τότε έπειτα από έρευνες που έκανε το Πανεπιστήμιο West Virginia.
Απόρροια αυτού ήταν η VW να ανακαλέσει πετρελαιοκίνητα μοντέλα για τεχνικό έλεγχο.
Ακολούθησε και νέα έρευνα της ΕΡΑ, η οποία απέδειξε ότι το πρόβλημα με τις παραποιήσεις δεν είχε εξαλειφθεί.
Ως εκ τούτου παρατηρητές θεωρούν αυταπόδεικτο ότι ο επικεφαλής της VW Μάρτιν Βίντερκορν γνώριζε ήδη από τότε για τις χειραγωγήσεις στις τιμές των καυσαερίων.
Συνεπώς ήταν αναμενόμενο η αμερικανική Υπηρεσία να επανέλθει, αυτή τη φορά δημόσια.
Στη VW ο Βίντερκορν έχει τη φήμη ενός ανώτατου στελέχους που ενδιαφέρεται να μαθαίνει και για τεχνικά ζητήματα στη λεπτομέρειά τους. Εάν όντως γνώριζε και σε τι βαθμό, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση από την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το σκάνδαλο συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Απώλειες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση καταγράφουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ο εν λόγω κλάδος βιώνει τη δική «στιγμή Libor», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times κάνοντας μια παρομοίωση με τις υποθέσεις χειραγώγησης του Libor, μετά την παραδοχή της Volkswagen ότι παραβίαζε τις δοκιμές εκπομπών ρύπων στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ.
Η μετοχή της Volkswagen, υποχωρεί εκ νέου επιπλέον 5,3% περί τις 11:10 π.μ. ώρα Ελλάδας, στα 127,38 ευρώ, μετά την ανακοίνωση από την Κορέα νωρίτερα σήμερα, ότι θα προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με τις εκπομπές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα των Volkswagen και Audi.
Η κίνηση αυτή από την Κορέα λαμβάνει χώρα μετά την ανακοίνωση από την Volkswagen, ύστερα από σχετικές πιέσεις της ρυθμιστικής αρχής στις ΗΠΑ, της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, ότι ανακαλεί σχεδόν μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα, καθώς βρέθηκε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εξόπλιζε τα αυτοκίνητά της με ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο μείωνε τους εκπεμπόμενους ρύπους κατά τη διάρκεια των τεστ.

Embedded image permalink

* ,