Το καλό παράδειγμα του Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου και ο νέος τρόπος φοροαποφυγής των Ελλήνων

Η νέα μπίζνα των Ελλήνων για να γλιτώνουν φόρους… Δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού
Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι αιτήσεις από την ελίτ της επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας που προσκομίζει δικαιολογητικά που αναφέρουν ότι ο τόπος διαμονής τους είναι μία πόλη του εξωτερικού.
Στέλεχος εφορίας που παρακολουθεί τα αιτήματα και τους φακέλους διαπιστώνει κύμα φυγής που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα. Οι πραγματικές ανάγκες διεξόδου των ανέργων που αναζητούν εργασία σε χώρες του εξωτερικού δεν έχουν σχέση με την αποφυγή ευκατάστατων επιχειρηματιών που ψάχνουν τρόπους για να μη πληρώνουν φόρους για περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα.
.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εφορίας, δεν άνοιξε το φάκελο με τις αδικαιολόγητες εγκρίσεις μας είπε ότι « Είναι άλλων δουλειά». Η νομοθεσία είναι ρητή και αναφέρει ότι ο φορολογούμενος του οποίου η φορολογική κατοικία είναι εκτός Ελλάδας φορολογείται μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα σε συγκεκριμένο φορολογικό έτος.
.
Η ΠΟΛ 1169 /31/72015 καθορίζει με ακρίβεια ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται να περάσουν και να ενταχθούν στην αντίστοιχη Εφορία Εξωτερικού. Οι διευκολύνσεις που δίνει η ελληνική νομοθεσία στους δικαιούχους μεταφράζεται σε απαλλαγή από τη φορολογία περιουσιακών στοιχείων του κατόχου, ο οποίος δηλώνει ως έδρα κατοικίας πόλη του εξωτερικού.
.
Ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου:

Στέλεχος αρμόδιας εφορίας είπε χαρακτηριστικά στο bankingnews:

Είναι ίσως η μοναδική επιχειρηματική οικογένεια που θα μπορούσε να δηλώνει κάτοικος εξωτερικού και να μη πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τα ακίνητα που διαθέτει στη χώρα. Πρόσθεσε ότι κάποιοι άλλοι που εμφανίζονται με τα χαρακτηριστικά του ευπατρίδη, αποφεύγουν να πληρώσουν στο κράτος έστω και ένα ευρώ όταν η αξία της περιουσίας τους αποτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. «Τι κάνουν;», τόνισε, «χρησιμοποιούν το παράθυρο του νόμου ως κάτοικοι εξωτερικού».

Τι γλιτώνουν οι πλούσιοι κάτοικοι εξωτερικού

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές όπως είναι το Ψυχικό, η Εκάλη, η Κηφισιά, στην Ηρώδου Αττικού, όπου οι αντικειμενικές αξίες διαμορφώνεται πάνω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο δίνει την ευκαιρία στους ευκατάστατους να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία.
Το μόνο που πληρώνουν είναι ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος δεν έχει σχέση με τα εισοδήματα αλλά αποτιμά την αξία του ακινήτου.

.
Ένα ακίνητο σε μία ακριβή περιοχή με βάση τις αντικειμενικές αξίες πρέπει να διαθέτει αντίστοιχο εισόδημα που να δικαιολογεί το τεκμήριο του ακινήτου. Παράδειγμα κατοικία 500 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 100 τ.μ. στο Ψυχικό και με τιμή ζώνης 5.150 ευρώ, το τεκμήριο της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 241.944 ευρώ. Δηλαδή θα καταβληθεί φόρος σαν εισόδημα όταν ο φορολογούμενος είναι κάτοικος της Ελλάδας.
.
Αντίστοιχα ο κάτοικος εξωτερικού δεν θα ενοχληθεί από την εφορία και στη στήλη απόδοσης του φόρου κλείνει με μία απλή παύλα. Στο σημείο αυτό ο κρατικός υπάλληλος επανέλαβε τη στάση του Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου και επανέλαβε ότι πληρώνουν υπέρογκους φόρους ως μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα.
.
Οι ειδικοί επι των φορολογικών θεμάτων λένε πολύ απλά ότι πληρώνουν οι κάτοικοι του Περάματος, της Κυψέλης και άλλων φτωχών περιοχών. Να σημειωθεί ότι το ίδιο το κράτος απαγορεύει κα δεν αποδέχεται ως τόπο κατοικίας χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς δηλαδή δεν πληρώνουν φόρους.
.
Στην περίπτωση αυτή οι Έλληνες που εργάζονται στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Μπαχρέιν στη FYROM στην Αλβανία στη Βουλγαρία όπως και σε άλλες 30 χώρες , πρέπει να δηλώνουν τα εισοδήματα που προέρχονται από αυτές τις χώρες στις ελληνικές φορολογικές Αρχές.
.
Το άρθρο 3 του νόμου 4172/2013 αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.
.
Τέλος να σημειωθεί ότι αρκετοί κάτοικοι του εξωτερικού από ένα λάθος και την αλλαγή της νομοθεσίας το 2014 πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων διότι εμφανίσθηκαν να έχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν όλα τα τεκμήρια διαβίωσης.

(πρώτη ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2016, 05:59)

Νικος Θεοδωρόπουλος
[email protected]

www.bankingnews.gr