Το ιστορικό ρεκόρ του φετινού Νόμπελ Ειρήνης

Η επιθυμία (;) και η προσπάθεια για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών φέρνει και ρεκόρ υποψηφίων για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης που το διεκδικούν 376 υποψήφιοι-οργανώσεις αλλά  και μεμονωμένα πρόσωπα, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Νόμπελ.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 228 πρόσωπα και 148 οργανισμούς. Η ταυτότητα όλων αυτών παραμένει απόρρητη για 50 χρόνια εκτός και αν εκείνοι που τους πρότειναν (βουλευτές και υπουργοί, άλλοι Νομπελίστες, πανεπιστημιακοί καθηγητές) αποκαλύψουν δημοσίως την επιλογή τους.

Αν και ο κατάλογος των υποψηφίων παραμένει κρυφός έχει διαρρεύσει πως ανάμεσα στις προσωπικότητες που το διεκδικούν υπάρχουν προσωπικότητες όπως τον πάπα Φραγκίσκο  τον Έντουαρντ Σνόουντεν αλλά και τους… Ντόναλντ Τραμπ και την Άνγκελα Μέρκελ.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2014, όταν είχαν προταθεί στο Ινστιτούτο 278 ονόματα.

«Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλές συρράξεις και όπου υπάρχουν επίσης ορισμένες διαδικασίες που κινούνται σε πιο θετική πορεία», είπε ο Όλα Νιέλσταντ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ. «Προφανώς, όλα αυτά ενέπνευσαν πολλούς που έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και πρότειναν υποψηφίους», πρόσθεσε.

Μεταξύ των υποψηφίων φέτος είναι οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών που βοηθούν τους πρόσφυγες και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ο πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα και υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το Νόμπελ διεκδικούν επίσης ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, η οποία δραπέτευσε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που την κρατούσαν σκλάβα και η γυναικεία εθνική ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν.

Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Νόμπελ που θα επιλέξουν τον φετινό νικητή συνεδρίασαν την Δευτέρα, για πρώτη φορά. Το βραβείο, το οποίο μπορούν να μοιραστούν το πολύ τρία πρόσωπα ή οργανώσεις, θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου.