Το επόμενο δίμηνο θα είναι καυτό…

  • Greek Market WEEKLY Overview 

ΤΜΗΜΑ από την μακροσκελή ανάλυση του Ηλία Ζαχαράκη

Η αγορά με την διάσπαση του 700 μας γύρισε σε short με το stop μας πλέον να βρίσκεται στις 728 μονάδες. Η ανακοίνωση των ΑΜΚ ήταν αρκετή για να υπάρξουν ρευστοποιήσεις κυρίως στον κλάδο ενώ και στην υπόλοιπη αγορά είχαμε πιέσεις με μικρότερους όγκους συναλλαγών.

Την επόμενη εβδομάδα θα μάθουμε με ακρίβεια το τι συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς που πρώτη ξεκίνησε τον χορό ενώ τα βιβλία προσφορών ανοίγουν και για EUROBANK και ΑΛΦΑ με βάση τις ανακοινώσεις.

Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη μιας και υπάρχει η πίεση χρόνου ενώ οι μικρoεπενδυτές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιο dilution. Από την άλλη η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τα ανοιχτά θέματα που έχει με τους δανειστές για να μπορέσει να προχωρήσει και η αξιολόγηση που ουσιαστικά θα απελευθερώσει την δόση των δύο δις που θα δώσουν ανάσα στις υποχρεώσεις του κράτους.

Δρόμος χωρίς γυρισμό μιας και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών εδώ που έχουμε φτάσει και απλά πολύ σύντομα θα μάθουμε με τι φόρους θα κλείσει η διαφορά καθώς και τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια και τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας αλλά και άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν.

Φαίνεται πως το επόμενο δίμηνο θα είναι καυτό μιας και όλα δείχνουν ότι θα μπει στο τραπέζι και το ασφαλιστικό που είναι και το πιο καίριο πρόβλημα για το κράτος. Από την άλλη όλα δείχνουν πως αμέσως μετά τα Book Building θα έρθει το ΤΧΣ να καλύψει τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου για να καλυφτεί πλήρως το αναγκαίο κεφάλαιο που χρειάζεται κάθε τράπεζα.

Τα αεροδρόμια που είχαν κλείσει με διαγωνισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση πλέον πιστοποιήθηκαν και από την παρούσα, γεγονός θετικό. Μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα συμβεί το ίδιο και με το Ελληνικό που είναι και ο μεγαλύτερο επενδυτικό έργο που μπορεί να δώσει πραγματικά ανάσα τόσο με νέες θέσεις εργασίας αλλά και άνοδο του τουρισμού στο μέλλον.

Πολύ περισσότερο όμως θα δώσει μία αλλαγή της ψυχολογίας γενικότερα. Τόσο τα περιφερειακά αεροδρόμια όσο και το Ελληνικό είναι οι πρώτες ουσιαστικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μιας και μέχρι τώρα μιλάμε απλά για πωλήσεις.

Τεχνικά όπως προαναφέραμε έχουμε πάρει σε ημερήσιο έξοδο ενώ στην παρούσα δεν καταφέραμε να σπάσουμε σε μήνα την μεσοπρόθεσμη αντίσταση μας στην περιοχή του 730 μονάδων ή το 221 του f25. Ουσιαστικά μία κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να βγάλει αγοραστές με πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και νέα ξένα κεφάλαια.

Στην ανάλυση μας μπορούμε να δούμε ένα μεγάλο μέρος των επιλογών μας αλλά και τους κύριους κλαδικούς δείκτες τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαία και μηνιαία γραφήματα. Στο excel με μία ματιά φαίνονται οι θέσεις μας και τα stop ενώ στατιστικά αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΓΔ χάνει 18% από αρχές έτους, ο f25 24% ενώ ο ftsem είναι σε κέρδη 3,58%.

Οι επιλογές μας συνεχίζουν να είναι σε κέρδη της τάξεως του 4% υπερτερώντας του ΓΔ κατά 21,93%. Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι για την τελική έκβαση και της αγοράς αν και εδώ που έχουμε φτάσει καλό θα ήταν να περιμένουμε νέα υψηλά για να ακολουθήσουμε την κίνηση.

Μπροστά μας έχουμε ένα καυτό δίμηνο που μέσα σε αυτό πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν μπορέσαμε τα τελευταία χρόνια. Το 2016 θα πρέπει να είναι το έτος εκείνο που θα βάλει τις βάσεις για να μπορέσει η οικονομία να κάνει το come back θυμίζοντας πως έχει την βοήθεια της Ευρώπης για να μπορέσει να τα καταφέρει.

Η κατάσταση είναι στα χέρια της κυβέρνησης που πάση θυσία πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα, για να μπορέσει αμέσως μετά να κάνει την διαφορά. Ουσιαστικά δεν έχουμε κάποια άλλη διέξοδο και πλέον μένει να ακολουθήσει πολιτικές που θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια αλλά και θα επανακτήσουν και πάλι την χαμένη εμπιστοσύνη που τόσο μας λείπει από την χώρα.

* ,