ΤΟ «ΕΘΝΟΣ» ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ- Αγωνία & ελπίδα στο άβατο του Ελληνικού

 

Η αγωνία που είναι ζωγραφισμένη στα μάτια των μεταναστών και των προσφύγων για την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο των συνόρων, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και η έντονη παρουσία κρατικών υπηρεσιών και εθελοντών συνθέτουν το σκηνικό στο Ελληνικό, που αποτελεί τον μεγαλύτερο χώρο υποδοχής στη χώρα.

  • ΕΘΝΟΣ

 
Αγωνία & ελπίδα στο άβατο του Ελληνικού

Το «Εθνος της Κυριακής» κατάφερε να μπει, μαζί με πολίτες από τη Γλυφάδα και το Ελληνικό που ήθελαν να δώσουν τρόφιμα και ρούχα, στον χώρο των γηπέδων χόκεϊ και μπέιζμπολ που μαζί με τις εγκαταστάσεις του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου φιλοξενούν περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χαρακτηριστικό και των δύο πρώην Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι τα απλωμένα ρούχα των προσφύγων, που αποτελούν πλέον το σήμα κατατεθέν σε κάθε καταυλισμό.

Στην είσοδο γίνεται έλεγχος από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη σε όλο τον χώρο. Εξω από το γήπεδο χόκεϊ, μόλις έγινε αισθητή η παρουσία ιδιωτικών ΙΧ, μαζεύτηκαν παιδιά από το Αφγανιστάν και τη Συρία για να πάρουν τα δώρα που έφερναν οι εθελοντές. Εντονη ήταν και η παρουσία των εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και εθελοντών που συντόνιζαν τη διανομή του φαγητού και ενημέρωναν τους πρόσφυγες για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Μία εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας ήταν περιτριγυρισμένη από Αφγανούς οι οποίοι ρωτούσαν για το μέλλον τους. «Τα επιδόματα στην Ελλάδα είναι πολύ μικρά και, απ’ ό,τι φαίνεται, τα σύνορα στον Βορρά έχουν κλείσει», τους έλεγε με τη βοήθεια του διερμηνέα.

Ποδόσφαιρο
Οι πιτσιρικάδες έπαιζαν ανέμελοι ποδόσφαιρο σε ένα από τα άδεια γήπεδα, αφού αυτά του χόκεϊ και του μπέιζμπολ ήταν γεμάτα από σκηνές. Οι πρίζες ήταν σχεδόν κατεστραμμένες, αφού οι πρόσφυγες τις χρησιμοποιούσαν διαρκώς προκειμένου να ζεστάνουν νερό για να πιουν τσάι με μικρούς βραστήρες ή για να κάνουν μπάνιο, αφού όπως, έλεγαν και οι ίδιοι, δεν υπήρχε ζεστό νερό στον καταυλισμό.

Οι μικροί πρόσφυγες και μετανάστες απολαμβάνουν τις δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης
Οι μικροί πρόσφυγες και μετανάστες απολαμβάνουν τις δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης

Η ηρεμία που επικρατούσε στον αχανή χώρο διαταρασσόταν μόνο από τα παιχνίδια των πιτσιρικάδων με τους εθελοντές και τα στελέχη των ΜΚΟ που είχαν ξεκινήσει δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης. Ομως, το βράδυ η κατάσταση δεν είναι το ίδιο ήρεμη. Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες που διέμεναν στο γήπεδο μπέιζμπολ, ομάδες Μαροκινών μεταναστών προκαλούν επεισόδια υπό την επήρεια αλκοόλ, παρενοχλώντας Αφγανές και αρκετές φορές χρειάζεται η παρέμβαση της αστυνομίας. Εξω από το γήπεδο μπέιζμπολ συναντήσαμε τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτο, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο για να επιβλέψει την κατάσταση. Ομάδες Σύρων και Αφγανών ασχολούνται με την καθαριότητα των χώρων και ο δήμος κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους.

«Από τον Σεπτέμβριο που άνοιξε το Ελληνικό ο δήμος κάνει το ανθρωπιστικό του καθήκον. Ο όγκος των μεταναστών διαρκώς αυξάνεται σε έναν χώρο τελείως ακατάλληλο για φιλοξενία και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ο χώρος θα κλείσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου», αναφέρει ο κ. Κωνσταντάτος. Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, που αντιλήφθηκε την παρουσία μας όταν επιδιώξαμε να μιλήσουμε με πρόσφυγες, μας ζήτησε ευγενικά να αποχωρήσουμε από τον χώρο υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου για τον Τύπο. Παίρνοντας τον δρόμο για την έξοδο, όμως, μας… φύλαγε καραούλι ο Αμίρ από το Ιράν. «Hello, my friend», είπε και μας χαιρέτησε εγκάρδια. «Από πού είσαι;» τον ρωτήσαμε. «Από το Ιράν. Μη με φωτογραφίσετε όμως, γιατί μπορεί να επιστρέψω πίσω και να δει ο Χομεϊνί τη φωτογραφία, τότε… αντίο Αμίρ», είπε γελώντας. Στην παρέα ήρθαν και δύο χαμογελαστοί Πακιστανοί, ο 41 χρονος Νεβίντ και ο 25χρονος Χοράμ, που έχουν όνειρο να πάνε στη Μ. Βρετανία. «Οταν ξεκίνησα από το Πακιστάν είχα όνειρα. Φτάνοντας στη Χίο και μετά στην Αθήνα ένιωσα άσχημα. Εδώ είμαι μόνος, χωρίς δουλειά, χωρίς ζωή. Αν είμαι εγκληματίας να με συλλάβουν. Αλλά δεν είμαι», μας είπε ο Νεβίντ και έδειξε τον ουρανό. «Πατρίδα μου είναι όλος ο κόσμος και ο θεός που μας κοιτάζει από ψηλά είναι ένας για όλους τους ανθρώπους. Αν τελικά δεν καταφέρω να πάω στη Μ. Βρετανία, τότε – τι να κάνω;- θα επιστρέψω στη χώρα μου», έλεγε με πόνο -και σπαστά αγγλικά- ο 41χρονος Πακιστανός, που στην πατρίδα του ήταν μηχανολόγος.

Η οικογένεια
Λίγο αργότερα κάθισε μαζί μας μία οικογένεια Αφγανών. Η μεγάλη κόρη, η 23χρονη Σαμίρα, ρώτησε τι θα γίνει με τους πρόσφυγες. «Περιμένουμε να αποφασίσουν τα μεγάλα κεφάλια της Ευρώπης», της είπε ο Αμίρ.

Συνωστισμός στις τουαλέτες για λίγο (πόσιμο;) νερό.

Συνωστισμός στις τουαλέτες για λίγο (πόσιμο;) νερό.

Οταν ο πατέρας της Σαμίρα, ο 45χρονος Χαμπίμπ, κατάλαβε ότι μιλούσε με δημοσιογράφους, πίεσε την κόρη του να μας πει τα προβλήματά τους. Η Σαμίρα συστήθηκε με ευγένεια παρουσιάζοντας και τα άλλα μέλη της οικογένειας, την 14χρονη Λίντα, τον τετράχρονο Χουσεΐν και τον ξάδερφο Μοχάμεντ Αλί. «Εχω και άλλον έναν αδερφό που δεν βλέπει και πρέπει να εγχειριστεί επειγόντως στα μάτια. Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν μπήκαν σπίτι μας και απείλησαν τις ζωές μας. Δεν είχαμε μέλλον εκεί. Και εδώ όμως η κατάσταση δεν είναι καλή. Δεν έχουμε ζεστό νερό να πλυθούμε, κάνουμε μπάνιο στις τουαλέτες.

Ο μικρός μου αδελφός ήταν πέντε μέρες στο νοσοκομείο με ίωση και εγώ έχω ένα δυνατό κρύωμα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», έλεγε. Ο Χαμπίμπ σκούνταγε την κόρη του να συνεχίσει: «Πληρώσαμε 1.000 ευρώ το άτομο για να έρθουμε στην Ελλάδα και κάναμε δύο μήνες ταξίδι. Και τώρα έκλεισαν τα σύνορα…». Στη συνέχεια, μας ευχαρίστησαν για τη συζήτηση και κατευθύνθηκαν έξω από τον καταυλισμό για να ψωνίσουν τα απαραίτητα ή να βρουν διεξόδους για να φύγουν προς τη Γερμανία. Ευχηθήκαμε καλή τύχη, αλλά η φωνή του Αμίρ έσπασε για λίγο τη λυπηρή ατμόσφαιρα: «My friend, μην ξεχάσεις. Οχι φωτογραφίες, γιατί ο Χομεϊνί περιμένει», μας είπε γελώντας και πήρε τον δρόμο για τον καταυλισμό.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
[email protected]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ