Το «άλλο» Ασφαλιστικό - του Δημήτρη Καμπουράκη - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το «άλλο» Ασφαλιστικό – του Δημήτρη Καμπουράκη

03.10.2015 07:45
  • Το «άλλο» Ασφαλιστικό

http://www.ethnos.gr/

 

Ο ρεπόρτερ Κατάλευκος μετακίνησε νευρικά τα χαρτιά που είχε απλωμένα μπροστά του: «Θέλω κι άλλα στοιχεία» μουρμούρισε κι έξυσε με το στυλό την κούτρα του.

– «Τζώνη, να σου πω…»

– «Τι είναι πάλι, ρε αρχηγέ;»

– «Σταμάτα να με λες αρχηγό παιδάκι μου. Εδώ είναι εφημερίδα, είμαστε δημοσιογράφοι, όχι καμιά συμμορία να έχουμε αρχηγούς».

– «Ε, καλά, αυτό ελέγχεται…» χασκογέλασε ο βοηθός του, που εκείνη την ώρα έπαιζε τάβλι μ’ έναν Κορεάτη στο Internet.

– «Τζώνη, άσε τις βλακείες και κράτα σημειώσεις: Θέλω, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ, τις κλίμακες κρατήσεων των εισφορών στον ΟΑΕΕ και τις διατάξεις για μητέρες με ανήλικο».

Ο Τζώνης κοίταξε τον Κατάλευκο σαν να είχε μπροστά του τον Σήφη τον κροκόδειλο πριν πεθάνει:

– «Τι τρελά είναι αυτά, ρε αρχηγέ; Τι με μπερδεύεις εμένα με νόμους και καταλόγους;».

– «Εχεις καταλάβει τι γίνεται στον τόπο σου, παιδάκι μου; Η κυβέρνηση περνά καινούργιο Ασφαλιστικό. Προχθές βγήκε νέα εγκύκλιος που ανατρέπει πλήρως τον προγραμματισμό της ζωής των ανθρώπων. Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο. Γι’ αυτό θέλω τα στοιχεία».

– «Και γιατί τα ζητάς από μένα; Πάρε τον Ρωμανιά να στα πει. Μαζί θα ‘χατε κάνει φαντάροι στην Αλβανία. Ή μήπως στους Βαλκανικούς;».

– «Α ρε χαμένε, κάνεις και χιούμορ… Σου τα ζητώ για να μάθεις να ψάχνεις. Ο δημοσιογράφος κάνει έρευνα μόνος του, χώνεται στις πηγές, δεν παίρνει μασημένη τροφή. Μόνο έτσι διαμορφώνει στο τέλος σοβαρή συνολική άποψη για το θέμα που πραγματεύεται».

Ο Τζώνης σταμάτησε το τάβλι με τον Κορεάτη, ξάπλωσε πίσω στην καρέκλα του και είπε με ύφος δέκα καρδιναλίων:

– «Εχω συνολική άποψη για το Ασφαλιστικό. Και πολύ καλή μάλιστα. Ο άνθρωπος πρέπει να παίρνει σύνταξη από τα δεκαοκτώ μέχρι τα σαράντα του, σαν εμένα δηλαδή. Μετά να δουλεύει μέχρι να πεθάνει, σαν εσένα».

– «Ολο βλακείες βγαίνουν από το στόμα σου», κούνησε με απελπισία το κεφάλι του ο Κατάλευκος. «Σαχλαμάρες του καφενείου, ασυναρτησίες. Οι εξυπνάκηδες σαν και σένα τα λέγανε αυτά απ’ τον καιρό του Νώε. Τίποτα πιο πρωτότυπο δεν έχεις να πεις;».

– «Αν έχω λέει;» κάγχασε ο Τζώνης. «Παλιά, οι νέοι διαμαρτύρονταν πως δεν είχαν λεφτά να γλεντήσουν και οι γέροι πως έπαιρναν λεφτά, αλλά δεν είχαν όρεξη. Τώρα τελευταία ακούω τους παππούδες και τις γιαγιάδες να φωνάζουν έξαλλοι στις τηλεοράσεις ότι τα 700 ευρώ σύνταξη δεν τους φτάνουν. Ε λοιπόν εμένα που δουλεύω δώδεκα ώρες και παίρνω 400 ευρώ μια χαρά θα μου φτάνανε τα 700 τους. Να λοιπόν άλλος ένας πρωτότυπος λόγος ν’ αλλάξουμε θέσεις».

Ο ρεπόρτερ Κατάλευκος κοίταξε εμβρόντητος τον μαντράχαλο που είχε για βοηθό:

– «Μέσα στον ωκεανό από ασυναρτησίες που εκστόμισες, νεαρέ, έφθασες άθελά σου στον πυρήνα του Ασφαλιστικού».

– «Αϊ γεια σου, αρχηγέ. Οπότε, πάρε τον Ρωμανιά και άσε με ήσυχο».

Η γνώμη μου
Ατενίζοντας το «βουνό» των φόρων

Μόλις εμφανίστηκαν οι περικοπές και οι φοροκαταιγίδες των μνημονίων, ανακαλύφθηκε και η περίφημη φράση «η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί», την οποία υιοθέτησε αυτομάτως σύσσωμη η ελληνική κοινωνία. Κοντολογίς, συμφωνήσαμε μεταξύ μας πως οι Eλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν φόρους, συνεπώς ήταν ανήθικη και ανεπίτρεπτη για το κράτος η επιβολή τους.

Αυτή ήταν άλλωστε και η νομιμοποιητική βάση των διαφόρων κινημάτων «δεν πληρώνω», πάνω στα οποία έκαναν καριέρα πολλοί απ’ τους σημερινούς κυβερνώντες. Και πορευτήκαμε έτσι, μαυρίζοντας όσους έβαζαν φόρους και επιβραβεύοντας όσους τους κατακεραύνωναν, για να φθάσουμε αισίως στο τελευταίο τετράμηνο του 2015, το οποίο είναι το φορομπηχτικότερο των τελευταίων δεκαετιών.

Ατενίζοντας λοιπόν τον φόρο-βουνό που μας φράζει τον δρόμο, αναζητώ την πολυδιαφημισμένη «εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων». Πλην, αυτή έχει πλέον εξαφανιστεί από τα λεξικά και τις πολιτικές αναλύσεις, ως δια (αριστερής) μαγείας. Μαζί της εξέλιπε και κάθε διάθεση αντίδρασης, αντίστασης ή αγωνιστικής διεκδίκησης. Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017