Το άκρον άωτον του εμπαιγμού: Ο Κατρούγκαλος διαψεύδει το… δικό του σχέδιο για το Ασφαλιστικό - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το άκρον άωτον του εμπαιγμού: Ο Κατρούγκαλος διαψεύδει το… δικό του σχέδιο για το Ασφαλιστικό

05.12.2015 12:54

Το άκρον άωτον του εμπαιγμού: Ο Κατρούγκαλος διαψεύδει το… δικό του σχέδιο για το Ασφαλιστικό

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα… γίνουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρά το γεγονός ότι λίγα 24ωρα πριν δόθηκε στη δημοσιίοτητα το δικό του σχέδιο για το Ασφαλιστικό που -από τον επανυπολογισμό- αναμένεται να προκύψουν μειώσεις έως 20% στις κύριες συντάξεις ενώ προλειαίνεται το έδαφος για μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές 6%-7% ,στα εφάπαξ (έως 8%) καθώς και για τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 80.000 δικαιούχους.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό θα προέλθει από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος.

«Σε κάθε περίπτωση και οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευθούν στο μέγιστο βαθμό», ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος», επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να δοθεί μια εθνική λύση σε ένα εθνικό ζήτημα και όχι «να νομοθετήσουμε με μεταφρασμένα κείμενα».

«Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας ως προς την επιδίωξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι «εφόσον εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας τα μέσα επίτευξής τους αφορούν εμάς.

Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε τη μετατροπή της διαπραγμάτευσης από διμερές θέμα σε ευρωπαϊκό, με την άμεση ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Επιμένουμε» τονίζει «σε ένα δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με δύο τμήματα σύνταξης, και τα δύο προκαθορισμένων παροχών, και τα δύο υπό την εγγύηση του κράτους: μία Εθνική Σύνταξη πουν θα δίνεται σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, αρκεί να έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτή η σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται απο ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ, ισοδυναμώντας με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ως προς αυτή να υποχωρήσουμε σε πιέσεις να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια».

 

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017