Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν… Του Κώστα Στούπα | Mikrometoxos.gr

Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν… Του Κώστα Στούπα

15.09.2015 06:41

Η Ελλάδα χρεοκόπησε γιατί τα πολιτικά κόμματα χρεοκόπησαν και η σήψη τους πρόσβαλε σταδιακά κάθε πλευρά της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η χρεοκοπία των πολιτικών κομμάτων συνάγεται από την αδυναμία να συσπειρώσουν πολιτική ισχύ μέσω ρεαλιστικών σχεδίων για το μέλλον. Τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας συσπειρώνουν ισχύ μόνο από την εκπροσώπηση επιμέρους κοινωνικών και οικονομικών ομάδων που παρασιτούν σε βάρος του συνόλου και της χώρας. Κυρίως παρασιτούν σε βάρος του μέλλοντος και άρα των νέων.

 

Αν ήταν στο χέρι της πολιτικής τάξης της χώρας, θα απαγόρευαν τη φυγή των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που δραπετεύουν στο εξωτερικό είτε ως άτομα σε αναζήτηση καλύτερων όρων εργασίας και αμοιβής είτε ως επιχειρήσεων που μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία, το Βέλγιο ή τη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές και μη αποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, την υψηλή φορολογία ή τους διεφθαρμένους υπαλλήλους του δημοσίου που ζητούν μίζες για να επιτρέψουν τα αυτονόητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

Αν μπορούσε να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα χωρίς τα δανεικά και το ΕΣΠΑ που κρατάνε τη χώρα όρθια, σταδιακά ή ακαριαία θα επέβαλε την απαγόρευση της δυνατότητας πολιτών και επιχειρήσεων να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα στο εξωτερικό. Αυτό ακριβώς επέβαλαν τα σοβιετικά καθεστώτα στους υπηκόους τους. Τους απαγόρευαν να φύγουν από τη χώρα, γιατί δεν θα έμενε κανένας εντός της να εργάζεται προς όφελος της ολιγαρχίας που είχε δημιουργηθεί γύρω από την κομματική ιεραρχία του κόμματος που κυβερνούσε δικτατορικά.

 

Επί της ουσίας η βασική ιδεολογική και πολιτική διαφορά μεταξύ της Λαϊκής Ενότητας του Π. Λαφαζάνη και του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα έγκειται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως μπορεί να συνεχίσει να κοροϊδεύει τους Ευρωπαίους, να αποσπά κονδύλια και επιδοτήσεις και να τα μοιράζει στα προνομιούχα πελατειακά στρώματα που συνιστούν το σκληρό πυρήνα της εκλογικής του βάσης.

Η ΛΑΕ πιστεύει πως το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο καθώς οι Ευρωπαίοι δανειστές για να συνεχίσουν να δανείζουν και να επιδοτούν θα απαιτήσουν τη διάλυση του πελατειακού μορφώματος και τη δημιουργία κάποιου μοντέλου καπιταλιστικού που στοιχειωδώς θα μπορεί να προσελκύει επενδύσεις και να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

 

Πιστεύουν πως η εξουσία της αριστεράς μπορεί να επιβληθεί μόνο με κλείσιμο των συνόρων για τους Έλληνες προς τα έξω και τα διεθνή κεφάλαια προς το εσωτερικό και τη μετατροπή της χώρας σε μονοκομματική λαϊκή δημοκρατία. Πιο ρεαλιστική και άρα πιο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται η πλευρά Λαφαζάνη. Οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν ποτέ τα χρήματα των φορολογουμένων τους να χρηματοδοτεί εσαεί τα κοινοτικά ταμεία, ώστε να συνεχιστεί στην Ελλάδα η κατάχρηση των επιδοτούμενων “εφήβων” συνταξιούχων και των μερικώς απασχολούμενων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τους Ευρωπαίους μη εφαρμόζοντας μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει όπως έκαναν οι προκάτοχοί του μετά το 2010. Η αδυναμία του κ. Τσίπρα να εκφράσει πολιτικό λόγο ο οποίος θα είναι ρεαλιστικός και θα συσπειρώνει την εκλογική του βάση τον οδηγεί στην εκφορά συνθημάτων όπως το… αν δεν τους τελειώσουμε να μας τελειώσουν.Συνθημάτων που απευθύνονται μόνο στο θυμικό των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ή νομίζει αυτός πως αυτοπροσδιορίζονται σαν αριστεροί.

 

Στην ουσία πρόκειται για κρατικοδίαιτους πελάτες οι οποίοι μόλις τώρα μετά πέντε χρόνια χρεοκοπίας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως το μοντέλο των αντιμνημονιακών υποσχέσεών της με ένα άρθρο και ένα νόμο επιστροφής στα της προ χρεοκοπίας ευημερίας με δανεικά, δεν είναι εφικτό και βιώσιμο. Μετά τις εξελίξεις του περασμένου Ιουλίου έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως η πόρτα της εξόδου από το ευρώ είναι ορθάνοιχτη και αναρωτιούνται πως η ψήφος στα άλλα μνημονιακά κόμματα όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει μικρότερο μερίδιο απωλειών και την παραμονή στο ευρώ. 

Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Τσίπρας ανεβάζει τους τόνους με εμφυλιοπολεμικά συνθήματα, όπως το αν δεν τους τελειώσουμε θα μας τελειώσουν.

Η στόχευση στο συναίσθημα αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο…

Αν η Ελλάδα δεν αλλάξει ρότα τους επόμενους μήνες θα βρεθεί ολοκληρωτικά στα βράχια με καταστροφικές συνέπειες οι οποίες θα αφήσουν τα αποτυπώματά τους για δεκαετίες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ το διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς πριν από λίγες μέρες: “Απομένει στους Έλληνες να αποφασίσουν αν η Ελλάδα θα γίνει Βόρειος ή Νότιος Κορέα”…

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ αναφέρθηκε πως η εφαρμογή του παρόντος τρίτου μνημονίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα…

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης σε άρθρο του στην Καθημερινή την περασμένη Κυριακή ανέφερε πως το Grexit παραμένει στη γωνία…

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη για τη χώρα, μάλιστα παραμένει ιδιαίτερα δυσοίωνη.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017