Τουρισμός: Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ “παγώνει¨την Ευρώπη

“Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες των ΗΠΑ για τον κίνδυνο ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη, στόχος των οποίων μπορεί να είναι μεγάλες εκδηλώσεις, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”, υπογραμμίζεται στο κείμενο της ταξιδιωτικής οδηγίας (με ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου) που εξέδωσε χθες  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εκδίδει τακτικά αντίστοιχες οδηγίες για χώρες ξεχωριστά και ενίοτε για μια ολόκληρη ήπειρο ή τον κόσμο στο σύνολο του, ακόμα και όταν δεν διαθέτει πληροφορίες για την ύπαρξη συγκεκριμένης απειλής για συγκεκριμένους στόχους.

Η τελευταία προειδοποίηση που εκδόθηκε για την Ευρώπη ήταν στις 22 Μαρτίου, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

“Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται την Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες θα αποτελέσουν σημαντικοί στόχοι για τρομοκράτες που σχεδιάζουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα σε πολυπληθείς εκδηλώσεις”, σημειώνει η ταξιδιωτική οδηγία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (EURO 2016) που διεξάγεται στην Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

“Τα στάδια που θα φιλοξενήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες του EURO 2016, οι σχεδιασμένες ζώνες για φιλάθλους και ανεξάρτητες αίθουσες διασκέδασης που θα μεταδίδουν τους αγώνες στην Γαλλία και στην Ευρώπη αποτελούν ενδεχόμενους στόχους για τρομοκράτες, όπως και άλλα αθλητικά γεγονότα μεγάλης κλίμακας και δημόσιοι χώροι συνάθροισης σε όλη την Ευρώπη”, επισημαίνεται.

Παράλληλα γίνεται λόγος για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την Παγκόσμια Μέρα Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας που αναμένεται να συγκεντρώσει έως και 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες στην Κρακοβία της Πολωνίας μεταξύ της 26ης και της 31ης Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ