Τι υποδηλώνει η κίνηση της Fairfax να εγγράψει ζημία 390 εκατ ευρώ από την Eurobank;

Ως γνωστό το Fairfax που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Eurobank (το ΤΧΣ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 35% περίπου) κατέχει 12,94% της Eurobank.
Το 12,94% αντιστοιχεί σε 1,9 δισεκ. μετοχές Eurobank. Το 8,77% των μετοχών ή 1,28 δισεκ. μετοχές το απέκτησε στην τιμή των 0,31 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2014, επενδύοντας τότε 400 εκατ ευρώ. Εν συνεχεία απέκτησε μετοχές μέσω του χρηματιστηρίου, αγοράζοντας ότι πουλούσε το Capital Group που αποδείχθηκε προφητικό όταν αποχώρησε πλήρως από την Eurobank.
fairfax
Απέκτησε το Fairfax 4,29% επιπλέον μετοχές – δεν περιλαμβάνονται τα warrants – με μέση τιμή τα 0,09 ευρώ με 0,10 ευρώ ή 630 εκατ μετοχές με κόστος περίπου 63 εκατ ευρώ. Συνολικά επένδυσε 463 εκατ ευρώ στην Eurobank με την τρέχουσα αξία της επένδυσης περίπου 70 εκατ ευρώ. Εκ του καταστατικού τους όλα τα διεθνή funds δεν ακολουθούν την παλιά ελληνική μεθοδολογία, κοινώς να διατηρούν στις τιμές κτήσης τις επενδύσεις τους παραμορφώνοντας λογιστικά τους ισολογισμούς. Το καναδικό Fairfax απομείωσε την επένδυση στην Eurobank εγγράφοντας την μεγάλη συμμετοχή στις τρέχουσες τιμές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενέγραψε ζημία 390 εκατ ευρώ.
fairfax
Η κίνηση αυτή του Fairfax είχε διττό στόχο ένα προφανή και ένα ιδιαίτερο.
Ο προφανής στόχος ήταν ότι το Fairfax ακολούθησε τα διεθνή πρότυπα απομείωσε την επένδυση στην Eurobank εγγράφοντας την ζημία και ποντάροντας στην ανάκαμψη.
Θυμίζουμε ότι η τρέχουσα τιμή της Eurobank (16/9/2015) είναι 0,0370 ευρώ.
Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι εκ του καταστατικού του το Fairfax είχε ένα πρόβλημα.
Έχοντας έκθεση περίπου 13% εκ του καταστατικού του δεν μπορούσε να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια στην Eurobank.
Watsa tsipras
Η επένδυση δεν υπολογίζεται επί των μετοχών αλλά επί του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί. Η δραματική πτώση της μετοχής της Eurobank προκάλεσε τεράστια ζημία στο Fairfax το οποίο επένδυσε 463 εκατ και η αξία της επένδυσης στην Eurobank είναι 70 εκατ. Όμως με τα 70 εκατ αποκτά πάλι την δυνατότητα – λόγω καταστατικού – να επενδύσει εκ νέου στην Eurobank και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αν θα επενδύσει το Fairfax εκ νέου στην Eurobank δεν είναι ακόμη βέβαιο αλλά αυτό που είναι σίγουρα βέβαιο είναι ότι το Fairfax έχει εγγράψει ζημία πολύ μεγάλης κλίμακας και πρέπει αυτή την ζημία να την καλύψει.www.bankingnews.gr