Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – σήμερα ο ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Στην πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών φαίνεται να έχει εισέλθει η Χρηματιστηριακή Αγορά μετά την ανακοίνωση των ‘stress tests’ των εγχώριων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στις 31/10, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει μέχρι τις 6/11 τις προθέσεις τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση” αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η Eurobank έχοντας τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο (€2,12 δισ.) έσπευσε να συγκεκριμενοποιήσει τις προθέσεις της και καλεί του μετόχους της σε ΕΓΣ στις 16/11, προτείνοντας reverse split σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 100 παλαιές μετοχές και αύξηση μ/κ έως και τα €2,12 δισ. με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ΕΓΣ με reverse split χωρίς να γνωστοποιηθούν οι όροι του εκ των προτέρων, έχουν επίσης συγκαλέσει η Alpha Bank στις 14/11 και η Τράπεζα Πειραιώς στις 15/11 (στόχος η συγκέντρωση €4,93 δισ.).

Η Εθνική Τράπεζα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να πωλήσει το σύνολο της Finansbank, μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, χωρίς να έχει ορίσει ακόμα ημερομηνία ΕΓΣ. Γεγονός είναι ότι τα σημαντικά κεφάλαια που απαιτούνται για τη συμμετοχή των εγχώριων Ιδιωτών στις επικείμενες ΑΜΚ, χωρίς δικαιώματα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και υπό τις τρέχουσες αντίξοες συνθήκες, ενισχύουν την αβεβαιότητα των κατόχων τίτλων σχετικά με την υφιστάμενη επένδυσή τους.

Προς το τελευταίο συνάδει και μια πιθανή προσφορά μετοχών από τους κάτοχους ομολογιών που θα “επιλέξουν” να δεχθούν την ανταλλαγή τους στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, είναι λογικό η μεταβλητότητα στην Αγορά να συνεχισθεί, με το ενδιαφέρον όμως να εστιάζεται παράλληλα και στα αποτελέσματα του γ΄3μήνου, τα οποία μάλιστα, τρείς εκ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών έχουν ήδη ανακοινώσει.

* ,