Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – Σήμερα ο κ. Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ | Mikrometoxos.gr

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – Σήμερα ο κ. Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

30.09.2015 18:34

“Υπό αναζήτηση ‘ψήφου εμπιστοσύνης’ τελεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο κλείνει δυστυχώς δύο μήνες υπό την επήρεια των capital controls” αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αν στο τελευταίο προσθέσουμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα “stress tests” των Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και την επιβολή/αποστολή του ΕΝΦΙΑ (το Δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει €8 δισ. έως τέλος του έτους από φόρους), φαντάζει λογική η αναζήτηση επενδυτών στο εξωτερικό.
Ωστόσο, οι παραπάνω λόγοι, πλην της φορολογίας, συντρέχουν και για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι προκειμένου να αγοράσουν μετοχές ενδέχεται και να περιμένουν την αξιολόγηση της Κομισιόν, την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, μακροοικονομικά στοιχεία, όπως αυτά για την είσπραξη των φόρων, την προώθηση και ψήφιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και βεβαίως την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Άξιο αναφοράς το στοιχείο, ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Διεθνής Χρηματοοικονομικής (IIF), οι εκροές από τις αναδυόμενες αγορές στο τέλος του γ΄3μήνου εκτιμώνται σε $40 δισ. ($21 δισ. σε ομόλογα και $19 δισ. σε μετοχές), χωρίς να έχει υπολογιστεί η επίπτωση από το σκάνδαλο της “VW”, ενώ το Χ.Α. βάσει και της υποβάθμισής του από τον οίκο FTSE (σε ισχύ από το Μάρτιο του 2016), μάλλον κατατάσσεται σε αυτές τις Αγορές.
Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί κανείς, ότι η εικόνα των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων είναι διαφορετική από αυτή των μετοχών, αλλά γεγονός είναι ότι στην πρώτη, υπάρχουν οι δεδουλευμένοι τόκοι για το ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς και οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές όπως και στα ΕΓΕΔ.
Επιστρέφοντας στα των μετοχών, με την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να βρίσκεται στα €37,33 δισ. ή στο 20,8%του ΑΕΠ, μόνο ακριβό δε λογίζεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
“Προκειμένου όμως να μπορέσει να φανεί η ‘ελκυστικότητά του’ θα πρέπει ένα επιπλέον μέρος της αβεβαιότητας να αρθεί”, τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017