Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς - Σήμερα ο κ. Δημήτρης Τζάνας - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – Σήμερα ο κ. Δημήτρης Τζάνας

15.09.2015 20:04

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι χαμηλές χρηματιστηριακές συναλλαγές και η διαδικασία συσσώρευσης σε ελεγχόμενη ζώνη, κάτω από την οροφή των 700 μονάδων, συνεχίζουν να αποτελούν τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Η Αγορά μοιάζει να έχει συμφιλιωθεί με οποιοδήποτε αποτέλεσμα καθώς δημοσκοπικά δεν διαφαίνεται εμφανές προβάδισμα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα δεν αμφισβητείται ότι και οι δύο θα εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα του 3ου μνημονίου.
Ένας παρατηρητής που θα εμπνεόταν από τον Σάμουελ Μπέκετ και το γνωστό έργο του “Περιμένοντας το Γκοντό”, υπονοώντας “τον από μηχανής θεό” που περιμένουν οι απογοητευμένοι πρωταγωνιστές του έργου για να ανανεώσουν τις ελπίδες τους, θα έλεγε ότι το ΧΑ αλλά και η Ελληνική Οικονομία περιμένει τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της Κυριακής, για να αξιολογήσει τα της συνέχειας.
δτζανας
Ειδικότερα δε, κατά πόσο το νέο σχήμα μπορεί λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα, τόσο στα της εφαρμογής του μνημονίου, όσο και στα δρώμενα της Ελληνικής Οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, με την ανάγκη της επείγουσας ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών να έχει άμεση προτεραιότητα. Άλλωστε, οι προειδοποιήσεις Γιούνκερ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, η υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE σε αναδυόμενη Αγορά μόνο αρνητικά επιδρά, βραχυπρόθεσμα, αφού στους επόμενους μήνες θα αποεπενδυθούν κάποια ακόμη κεφάλαια, σε μια περίοδο που είναι επιθυμητή η συμμετοχή των funds για τις ΑΜΚ των Τραπεζών.
Το δε “καλό σενάριο για την Ελληνική Οικονομία” που θα προβληθεί στους διαχειριστές των funds που τοποθετούν σε αναδυόμενες Αγορές, δεν το έχουμε ακόμη διαμορφώσει, όπως καταδείχθηκε και από τη στάση των διαχειριστών κατά το road show του Λονδίνου τις προηγούμενες ημέρες.
Ελπιδοφόρο πάντως είναι ότι διατηρείται η στάση αναμονής από τους επενδυτές εξωτερικού, που μετά από συνεχείς αποεπενδύσεις διατηρούν τώρα μάλλον ψύχραιμη στάση σε σχέση με τα πολιτικά δρώμενα. Δίνουν έτσι έμμεσα ψήφο εμπιστοσύνης σε σχέση με την πιθανότητα υπέρβασης της ύφεσης στις αρχές του επομένου έτους, εξέλιξη αναγκαία για να εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος.
Στο διεθνές περιβάλλον, καταλυτικής σημασίας θα είναι οι αποφάσεις της Federal λαμβάνοντας υπόψη την εύθραυστη Παγκόσμια Οικονομία, λόγω της Κινεζικής απειλής αλλά και το αναιμικό ποσοστό πληθωρισμού στις ΗΠΑ (μόλις 0,2%), η απόφαση για ανοδική αναπροσαρμογή των παρεμβατικών επιτοκίων θα μετατεθεί χρονικά.
Αν όμως επικρατήσει η πεποίθηση ότι η χαμηλή ανεργία στις ΗΠΑ (5,1% τον Αύγουστο) συνιστά ένδειξη τελεσίδικης θετικής μεταστροφής της Οικονομίας και η υπερτίμηση των κινητών αξιών (asset bubble) αποτελεί απειλή για τις Αγορές, τότε θα προκριθεί η επιλογή της άμεσης αύξησή τους.
“Και αυτή τη φορά οι αναλυτές είναι απόλυτα διχασμένοι στις εκτιμήσεις τους για την απόφαση της προσεχούς Πέμπτης από την κα Τζάνετ Γέλεν” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017