Τι προβλέπει η συμφωνία για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ | Mikrometoxos.gr

Τι προβλέπει η συμφωνία για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ

13.04.2016 12:01

Συμφωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με το κουαρτέτο, σε ό,τι αφορά τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ (δημοπρασίες Η.Ε. από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ), με στόχο την προσαρμογή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιτεύχθηκε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΕΝ έκανε γνωστό, επακριβώς, ότι η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποζημιωθεί.

Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του δ.σ. και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε σχέση με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), ανακοινώθηκε, εξάλλου, πως θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς το ΥΠΕΝ, από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατούνται, καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών.

Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Τέλος, η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνουν στο σκέλος της αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης, υπό τον νέο φορέα που θα αντικαταστήσει το Ταμείο.

www.dikaiologitika.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017