Τι κοινό έχουν τα ομόλογα της Αργεντινής και της Ελλάδας; – Οι αποδόσεις υποχωρούν αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο μπορεί να υποχωρήσει και στο 7% και το 2ετές στο 8,8% με 9%.
Τι κοινό έχουν τα ομόλογα της Αργεντινής και της Ελλάδας; Οι αποδόσεις υποχωρούν αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Τα ομόλογα της Αργεντινής έχουν υποχωρήσει στο 6% όταν πρόσφατα ήταν στο 12%.Τα ελληνικά ομόλογα επίσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά το 2ετές από 59% πριν 1 μήνα βρίσκεται στο 11% και το ελληνικό 10ετές στο 9%.

Η περίπτωση της Αργεντινής

Τα ομόλογα της Αργεντινής βελτιώνονται, ενώ τα ποσοστά αποδοχής για Kr. Fernández (Κριστίνα Φερνάντες), βρίσκονται στο 48%  παρά την στασιμότητα της οικονομίας και τον πληθωρισμό στο 20%.
Με βάση την ανάλυση των FT πίσω από αυτή την φαινομενική αντίφαση είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν αγοράσει ομόλογα Αργεντινής ελπίζοντας ότι οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου θα εγκαινιάσει μια νέα πορεία για την οικονομία της Αργεντινής.
Η Fernández είναι δημοφιλής επειδή είναι «μια γυναίκα, χήρα»  είπε ο Μ. Peña, σύμβουλος του υποψήφιου, Mauricio Macri.
«Η Αργεντινή θα αλλάξει σαφώς. . . αλλά οι αλλαγές δεν θα είναι τόσο δραστικές όσο θα απαιτούσε η οικονομική κατάσταση της χώρας αναφέρει η Stratfor.
Επίσης επενδυτές όπως ο Τζορτζ Σόρος, έχει αναφέρει ότι  το Μπουένος Άιρες θα έχει μακρά νομική μάχη με τους πιστωτές για να μπορέσει να  επανέλθει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σύντομα.

ομολογα
Η οικονομία της Αργεντινής αναπτύχθηκε ραγδαία τη δεκαετία του 2000, αλλά έκτοτε έχει περιέλθει σε στασιμότητα
Η επόμενη κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο χάος που περιλαμβάνει μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, έναν ψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού και με  πτώση 17% στις εξαγωγές κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2015 σε σχέση με το 2014.
Πάντως και ενώ το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας έχει διολισθήσει 30% , το πέσο της Αργεντινής έχει υποχωρήσει μόλις το 8% αν και το κόστος των συναλλαγματικών διαθεσίμων που έχασε  342 εκατ  τον Αύγουστο περιορίζοντας τα στα 33,7 δισεκ. δολάρια.
Το χάσμα μεταξύ της επίσημης ισοτιμίας, 9,3 πέσος με το δολάριο, έναντι 15,5 στη μαύρη αγορά, έχει επίσης διευρυνθεί.

Η περίπτωση της Ελλάδος

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν βελτιωθεί κυρίως για 2 λόγους.
Η συμφωνία με τους πιστωτές για το τρίτο μνημόνιο διασφαλίζει ότι για το ορατό μέλλον η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί ενώ της ξαναδείτε μια δεύτερη ευκαιρία.
Ταυτόχρονα η αγορά ομολόγων προσβλέπει ότι θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές εξέλιξη που θα ρίξει ακόμη χαμηλότερα το κόστος δανεισμού.
Το 10ετές μπορεί να υποχωρήσει και στο 7% και το 2ετές στο 8,8% με 9%.

www.bankingnews.gr

* ,