Αν Πειραιώς και Alpha δεν είχαν αποπληρώσει τις προνομιούχες, τι θα είχε συμβεί;

H Πειραιώς έχει αποπληρώσει 750 εκατ προνομιούχες μετοχές και η Alpha bank 950 εκατ ευρώ… Ως γνωστό δύο τράπεζες η Πειραιώς 750 εκατ και η Alpha bank 950 εκατ έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες τους μετοχές.

Αποπληρώσει σημαίνει ότι επέστρεψαν στο ελληνικό κράτος 1,7 δισεκ. ευρώ.
Όμως ενόψει των stress tests και των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν στις τράπεζες αν η Alpha bank και η Πειραιώς δεν είχαν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές θα είχαν συμβεί τα εξής χαρακτηριστικά.

Η Alpha bank θα χρειαστεί ΑΜΚ περίπου 600-650 εκατ.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχε αποπληρώσει τις προνομιούχες δεν θα χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου, θα διέθετε μάλιστα και ένα πλεόνασμα 300-350 εκατ το οποίο θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το δυσμενές σενάριο ή να μην υλοποιήσει προσφορά ανταλλαγής των ομολογιακών σε μετοχές. H Alpha bank θα διέθετε ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα και θα μπορούσε να υλοποιήσει ΑΜΚ για να καλύψει το δυσμενές σενάριο και η τράπεζα να έχει ισχυρότατο στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η Πειραιώς θα χρειαστεί 1,6 με 1,7 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου μετά τα ομολογιακά, που σημαίνει ότι αν διέθετε τα 750 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές η αύξηση κεφαλαίου θα ήταν 900 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ. Ουσιαστικά θα είχε ακόμη μεγαλύτερη άνεση ώστε να καλύψει την αύξηση και να εξετάσει και κάλυψη μέρους του δυσμενούς σεναρίου.

Alpha bank και Πειραιώς έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές. Και μπορεί σε αυτή την φάση να είχαν ανάγκη τα κεφάλαια αυτά, αλλά πρακτικά είναι πλεονέκτημα που τις έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές.

www.bankingnews.gr

* ,