Τι «δώρα» τάζει το ΥΠΟΙΚ στους φοροφυγάδες για να αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα

http://www.usay.gr/article/97639/

 

Κίνητρα για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να μειώσει την φοροαποφυγή, να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και να ενισχύσει την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή, έως το τέλος του έτους.

Ένα από τα βασικά κίνητρα που το υπουργείο αναμένεται να συμπεριλάβει στη ρύθμιση, είναι η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος που δεν είχε καταβληθεί στην εφορία, αντί προστίμου, για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα.

Επίσης, η ρύθμιση εξετάζεται να περιλαμβάνει και κίνητρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό, που θα δεχθούν να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε όσους απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, ώστε να τις επιστρέψουν.

Υπενθυμίζεται, ότι οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας μετά από συνάντηση που είχαν με κλιμάκιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση λίστα με Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό.

Η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν στα έτη 2006 και 2008. Πρόκεται για λογαριασμούς με συνολικό υπόλοιπο 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,68 δισ. ευρώ) το 2008.

Για άμεσο και ενδελεχή έλεγχο της λίστας δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι μπορεί να αποκαλύψουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, αλλά και περισσότερα ονόματα.