ΤΙΤΑΝ: Πλην των…διθυραμβικών και… εκτινάξεων και… λοιπών εγκωμίων…

ΤΙΤΑΝ: Πλην των…διθυραμβικών και… εκτινάξεων και… λοιπών εγκωμίων… ΕΜΕΙΣ κρατάμε για την ώρα το εξής ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ…

” Τα καθαρά αποτελέσματα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους επηρεάστηκαν αρνητικά από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ειδικά από την υποτίμηση της Αιγυπτιακής Λίρας έναντι του Ευρώ κατά 19%, παρουσιάζοντας ζημίες τριμήνου €18,6 εκ., έναντι κερδών €6,6 εκ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Οι ζημιές από τις συναλλαγματικές διαφορές προέρχονται κυρίως από την αποτίμηση δανειακών υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένων των ενδοομιλικών) σε ευρώ από τις θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου που δραστηριοποιούνται σε Αίγυπτο και ΗΠΑ”.

ΚΑΘΩΣ και αυτό…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1902: Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται TITAN. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΕΙ!!!

 

__ANAKOINΩΣH______

Αύξηση 19% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ΤΙΤΑΝ, το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και ανήλθε στα 337,8 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αυξήθηκαν κατά 86%, στα 43,3 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους επηρεάστηκαν αρνητικά από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ειδικά από την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ κατά 19%, εμφανίζοντας ζημιές τριμήνου 18,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,6 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Οι ζημιές από τις συναλλαγματικές διαφορές προέρχονται, κυρίως, από την αποτίμηση δανειακών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενδοομιλικών, σε ευρώ από τις θυγατρικές εταιρίες του ομίλου που δραστηριοποιούνται σε Αίγυπτο και ΗΠΑ. Οι συναλλαγματικές ζημιές ανήλθαν στα 25,1 εκατ. ευρώ, το 1ο τρίμηνο του 2016, έναντι κερδών 27 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

AdTech Ad

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι δραστηριότητες του ομίλου ΤΙΤΑΝ σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, κυρίως, λόγω της συνεχιζόμενης δυναμικής ανόδου της αγοράς στις ΗΠΑ, αλλά και της βελτιωμένης απόδοσης των εργοστασίων στην Αίγυπτο, αποτέλεσμα των πρόσφατων επενδύσεων. Θετική επίδραση είχε, επίσης, ο σχετικά ήπιος χειμώνας, σε σύγκριση με τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το πρώτο τρίμηνο του 2015. Οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου, εκτός της Ελλάδας.

Λειτουργικά αποτελέσματα

Η αμερικανική αγορά παραμένει κύριος μοχλός ανάπτυξης για τον Τιτάνα. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το 1ο τρίμηνο του έτους, σε συνδυασμό με την απόδοση των εκτεταμένων επενδύσεων, που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος, οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των αποτελεσμάτων.

Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση κατά 34% και ανήλθε στα 174,4 εκατ. ευρώ (32% αύξηση σε $), ενώ τα λειτουργικά κέρδη τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 17,9 εκατ. ευρώ έναντι 5,8 εκατ. ευρώ, το 2015.

«Στην Ελλάδα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρέμεινε σχεδόν σε αδράνεια, βαθιά επηρεασμένη από την κρίση της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα. Η επιβολή των capital controls επιδείνωσε τις δυσκολίες. Η ελάχιστη εγχώρια ζήτηση δομικών υλικών βασίστηκε στα δημόσια έργα, ενώ η συνολική κατανάλωση παρουσίασε πτώση έναντι του 1ου τριμήνου του 2015. Η αυξανόμενη έμφαση στις εξαγωγές, καθώς και το χαμηλότερο κόστος καυσίμων, αντιστάθμισαν σε μεγάλο μέρος τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς».

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μειώθηκε κατά 4,5% και διαμορφώθηκε στα 62,4 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, ανήλθαν στα 8,3 εκατ. ευρώ από 9,2 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επηρεάστηκαν ευνοϊκά από τον ηπιότερο χειμώνα, σε σύγκριση με πέρυσι, παρουσιάζοντας σημαντική εποχική βελτίωση αποτελεσμάτων. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 27,6% και ανήλθε στα 35,8 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 6,3 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Η λειτουργία των θυγατρικών του ομίλου στην Αίγυπτο σημείωσε σημαντική βελτίωση. Η παραγωγή των εργοστασίων κινήθηκε σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, χάρη στη λειτουργία σε μεγάλο ποσοστό με χρήση στερεών καυσίμων, επανερχόμενη στα προ κρίσης καυσίμων επίπεδα του 2013. Οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος αρχίζουν να αποδίδουν. Από τα τέλη Μαρτίου, έχει τεθεί σε λειτουργία και ο δεύτερος μύλος άνθρακα στο εργοστάσιο του Beni Suef, εξασφαλίζοντας την ομαλή και ανταγωνιστικότερη λειτουργία του εργοστασίου με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Το πρώτο τρίμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών στην Αίγυπτο αυξήθηκε κατά 8,3%, στα 65,2 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά αποτελέσματα αυξήθηκαν στα 10,8 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην Τουρκία, λόγω του ηπιότερου χειμώνα, το πρώτο τρίμηνο του 2016, τα αποτελέσματα της Adocim, η οποία ανήκει κατά 50% στον όμιλο ΤΙΤΑΝ, ήταν υψηλότερα του περασμένου έτους, με αναλογούντα κέρδη στον Τιτάνα 0,7 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, διαμορφώθηκε στα 605 εκατ. ευρώ και ήταν χαμηλότερος κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέλος του 2015.

Ο όμιλος βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο υλοποίησης αναπτυξιακού επενδυτικού προγράμματος ύψους 350 εκατ. ευρώ (Titan Growth Capex Program), που αποτελείται από μία σειρά επενδύσεων που στοχεύουν στην εκμετάλλευση ευκαιριών ανάπτυξης εργασιών, κυρίως στις ΗΠΑ, στη μείωση του λειτουργικού κόστους, περιλαμβανομένων των επενδύσεων για χρήση στερεών και εναλλακτικών καυσίμων στην Αίγυπτο και, τέλος, στη διατήρηση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των μονάδων του.

Οι κεφαλαιουχικές επενδυτικές δαπάνες του ομίλου, το πρώτο τρίμηνο του 2016, ανήλθαν στα 27,3 εκατ. ευρώ έναντι 34,9 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Οικονομικά αποτελέσματα μητρικής εταιρίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ

Το πρώτο τρίμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών της «ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ» μειώθηκε κατά 2,8%, στα 63,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 9,1 εκατ. ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2015. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NPAT) ανήλθαν στα 19,6 εκατ. ευρώ έναντι 0,3 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Σε αντίθεση με το 2015, όμως, τα καθαρά κέρδη (NPAT), το 2016, περιλαμβάνουν μερίσματα 20,6 εκατ. ευρώ από θυγατρικές εταιρίες του εξωτερικού.

Προοπτικές για το 2016

Η εταιρία, αναφερόμενη στις προοπτικές για το 2016, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της τα ακόλουθα: «Οι τάσεις των αγορών που διαπιστώθηκαν στις αρχές του έτους είναι συμβατές με τις θετικές προοπτικές για τον όμιλο το 2016, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες και προκλήσεις. Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία οφείλεται στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων που αναμένονται στις δύο σημαντικότερες αγορές του ομίλου σήμερα: Τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.

Η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών στις ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί, με κινητήρια δύναμη τα ακίνητα οικιστικής χρήσης, τα εμπορικά ακίνητα και, σε μικρότερο βαθμό, τα δημόσια έργα. Με βάση την ανάπτυξη που παρουσιάζει η αγορά και τις θετικές προοπτικές, ο όμιλος προγραμματίζει και για το 2016 εκτεταμένες επενδύσεις στις ΗΠΑ, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης του και τη βελτίωση της απόδοσης των δραστηριοτήτων του.

Στην Αίγυπτο, παρά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, η ζήτηση δομικών υλικών αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις για τη λειτουργία των γραμμών παραγωγής με στερεά και εναλλακτικά καύσιμα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και να βελτιώσει τα κοστολόγια των εργοστασίων του. Ήδη, από τα τέλη Μαρτίου 2016, έχει ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του εργοστασίου του Beni Suef με στερεά καύσιμα, ενώ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα έργα για τη λειτουργία με στερεά καύσιμα και του εργοστασίου της Αλεξάνδρειας.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να επηρεάζεται από την οικονομική αδυναμία των γειτονικών χωρών της ευρωζώνης, που αποτελούν τους κύριους επενδυτικούς και εμπορικούς εταίρους της περιοχής. Ωστόσο, αρχίζουν να διαφαίνονται κάποια περιθώρια βελτίωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση στο σύνολο του έτους θα βελτιωθεί οριακά, χάρη στην προοπτική το δεύτερο εξάμηνο να είναι καλύτερο, συγκρινόμενο με τη βύθιση του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου, αλλά θα παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Οι τρέχουσες συνθήκες δεν οδηγούν σε αισιόδοξες προοπτικές εξέλιξης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται άμεσα από την οικονομική ανάπτυξη και την επακόλουθη ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ο όμιλος έχει λάβει σειρά μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εργοστασίων του, των οποίων η παραγωγή και το 2016 αναμένεται να διοχετευτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος σε εξαγωγικούς προορισμούς και σε συνθήκες πολύ έντονου ανταγωνισμού».