Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Απέκλεισε οικουμενική κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

 

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά». Με την αραβική αυτή παροιμία ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι όσο η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, διαψεύδει όλα τα σενάρια.

«Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, κρίση αστάθειας δεν υπάρχει σε αυτήν την ΚΟ. Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, υπάρχει σε αυτούς που θα συνεδριάσουν μετά από μερικές ώρες σε αυτήν την αίθουσα», είπε ο πρωθυπουργός, εννοώντας την ΚΟ της Ν.Δ. που συνεδρίασε αμέσως μετά.

«Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδίδεται σε μια αδιέξοδη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική.

«Ένα μιντιακό σύστημα ξεψυχά και βρυχάται» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους». Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε: «Αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα».

«Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα πετύχουμε και τους στόχους μας. Και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το Φθινόπωρο του 2019. Εμείς θα αντέξουμε, ας αντέξουν και αυτοί που μέχρι τώρα μας πολεμούν».

«Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και πρόσθεσε: «Το πετύχαμε αυτό ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μηδενική ύφεση ή ακόμη και οριακή ανάπτυξη εντός του 2015, ενώ επικαλέστηκε και στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρατικών εσόδων και αύξηση στην κατανάλωση.

Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι «ο δρόμος παραμένει ακανθώδης και ανηφορικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι και δρόμος καταστροφής».

 Για την μαραθώνια μάχη του προϋπολογισμού που ξεκίνησε χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία μπορεί να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης», με συνέπεια η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Στο σημείο αυτό δε ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο σημερινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5%, ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα θα ήταν 4,5%. Για το λόγο αυτό κάλεσε όσους κουνάνε σήμερα το δάχτυλο στην κυβέρνηση, να μελετήσουν τα στοιχεία και να σταματήσουν την ακραία και πολιτικά σκόπιμη παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών για να στηριχθούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση για το Ασφαλιστικό: «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλή κινδυνολογία και καταστροφολογία, αλλά με σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών». Είναι, όπως κατήγγειλε, οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο καταστροφικό PSI, είναι εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίασαν σε συνεργασία με την τρόικα και ψήφισαν δεκάδες οριζόντιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και είναι ακόμη εκείνοι, όπως είπε, που καλούσαν την κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, να δεχθεί πάλι οριζόντιες περικοπές, κατάργηση του ΕΚΑΣ και να δεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος χωρίς δυνατότητα για ισοδύναμα.

Αναφερόμενος στη στάση που τήρησαν τα κόμματα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν έχουμε απλώς μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή» αλλά κόμματα που βάζουν το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα μίλησε για «βαθειά ανήθικη χαιρεκακία για τις δήθεν περικοπές που δήθεν θα αναγκαστεί να περάσει η κυβέρνηση με τη δική της ασφαλιστική μεταρρύθμιση». «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές και ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πιάσει το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ χωρίς οριζόντιες περικοπές, αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος και θα επιχειρήσει ακόμη να καταστήσει το σύστημα ξανά βιώσιμο.