της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Τη στήριξη των 560 μονάδων δοκιμάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες, στη σκιά των εξελίξεων που πυροδότησε η διαρροή μέσω WikiLeaks συνομιλίας στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τις αντοχές του Χ.Α. δοκιμάζει το WikiLeaks

 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,98% στις 560,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 153,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 5,07% στις 41,90 μονάδες.

Το ζήτημα της διαρροής της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο στελεχών του ΔΝΤ, P. Thomsen – D. Velculescu, βρίσκεται στο επίκεντρο και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την αγορά να προσπαθεί να διαγνώσει τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει το γεγονός αυτό στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Και αυτό διότι μπορεί το Πάσχα των Καθολικών να πέρασε, αλλά ακόμη δεν έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Έτσι, ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης δείχνει να ξεκινά με άσχημους οιωνούς για το Χρηματιστήριο που μέχρι σήμερα προεξοφλούσε αποκλειστικά τα θετικά σενάρια της πολύ γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Έτσι, όπως αναφέρει η πλειονότητα των αναλυτών, το Χ.Α. θα βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας την ροή πληροφοριών σε ημερήσια βάση, προκειμένου να “διορθώνει” τις θέσεις του κατά περίπτωση. Εάν δεν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την αξιολόγηση, οι οποίες “κρατούν” και τον γενικό δείκτη πάνω από τις 560 μονάδες, τότε το Χ.Α. αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να μπει σε νέες περιπέτειες.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν τελικά οι τελευταίες εξελίξεις επισπεύσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε η εγχώρια αγορά θα αποτυπώσει στο ταμπλό την “ανακούφισή” της, καθώς αυτό το σενάριο θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία, θα επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα και θα ανοίξει επί του πρακτέου τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη διόρθωσή της, μετά το πενθήμερο ράλι ανόδου που προηγήθηκε, διαπραγματευόμενη σήμερα στα 0,2090 ευρώ με απώλειες 6,70%. Απώλειες 5,06% και για τη Eurobank, ενώ άνω του 4% είναι οι απώλειες σε Εθνική, Alpha Bank και Μυτιληναίο.

Με απώλειες που ξεπερνούν το 3% κινούνται οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχαλκο, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελλάκτωρ, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ και Folli Follie. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

Στον αντίποδα, οριακά ανοδικά κινούνται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Λάμδα, ενώ η ΕΕΕ σήμερα επιστρέφει στην ανοδική πορεία, μετά την ανάπαυλα της Παρασκευής, καταγράφοντας κέρδη 1,99%.