Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα εισηγηθεί η γερμανική κυβέρνηση προς τον ΕMΣ

Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα εισηγηθεί η γερμανική κυβέρνηση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με ένα γράμμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Jens Spahn στην αρμόδια επιτροπή της Γερμανικής Βουλής που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα απέστειλε αργά χθες το βράδυ στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ακόμη τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα ασχοληθεί προληπτικά με αυτή την υπόθεση, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη καθυστέρηση, επισημαίνει η εφημερίδα.

Όσον αφορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.

Η δόση περιλαμβάνει 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο για την εξυπηρέτηση του χρέους όσο και για τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών. Η πρώτη υποδόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του μήνα.