Τα warrants των ελληνικών τραπεζών χάθηκαν στο τρίγωνο των Βερμούδων

Τα warrants των ελληνικών τραπεζών χάθηκαν στο τρίγωνο των Βερμούδων
Τα Bermudan warrants χρεοκόπησαν, μηδένισαν, κατέστρεψαν πλήθος επενδυτών που πόνταραν σε ένα παράγωγο που απέτυχε παταγωδώς. Τα warrants από τις Βερμούδες των ελληνικών τραπεζών (εμπεριέχουν πάνω από μια κοινή μετοχή και εξασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι τα χαρακτηριστικά των warrants από τις Βερμούδες) απέτυχαν παταγωδώς.
Τα αμερικανικά warrants εμπεριέχουν μόνο μια μετοχή και εξασκούνται στην λήξη τους). Το 2014 είχε φθάσει η αποτίμηση τους στο ελληνικό χρηματιστήριο 4 δισεκ. και πλέον έχουν καταρρεύσει, αξίζουν μόνο 3,3 εκατ ευρώ. Όμως προσοχή είναι ακόμη υπερτιμημένα η πραγματική τους αξία είναι μηδέν.
Σημειώνεται ότι με την αναπροσαρμογή των reverse split των μετοχών θα αναπροσαρμοστούν και τα warrants με βάση τα RS. Γιατί απέτυχαν τα ελληνικά warrants; Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό πειστικά θα πρέπει να δούμε την πραγματική τους εικόνα.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ βρίσκεται στις 25 Νοεμβρίου του 2015  στα 0,0060 ευρώ ή κραχ -99,91%.  Με πτώση -99,5% μόνο μια λέξη εκφράζει την πραγματικότητα βιβλική καταστροφή. Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ. Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ βρίσκεται στα 0,0010 ευρώ.
Τα warrants είχαν κεφαλαιοποίηση 4 δισεκ. ευρώ και η τρέχουσα αξίας τους είναι πλέον 3,3 εκατ ευρώ.
Τα warrants χρεοκόπησαν στην κυριολεξία, καταστρέφοντας περιουσίες επενδυτών, πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Το ερώτημα παραμένει γιατί απέτυχαν τα warrants των ελληνικών τραπεζών;

1)Ο πρώτος πραγματικός λόγος σχετίζεται με ένα βασικό μυστικό.
Τα warrants υιοθετήθηκαν το 2012-2013 με την προοπτική να αποτελέσουν το μέσο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Σχεδιάστηκαν από το ΤΧΣ από το κράτος με τέτοιο τρόπο που στρατηγικά ευνοούσε το Ταμείο και όχι τον ιδιώτη μέτοχο.
Το ΤΧΣ μπορεί στον πρώτο νόμο ανακεφαλαιοποίησης να μην είχε προβλεφθεί αλλά ουσιαστικά είχε την δυνατότητα δημοσίων προτάσεων στους κατόχους των warrants.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος θέλει να αγοράζει πάμφθηνα, άρα η πορεία των warrants ήταν προδιαγεγραμμένη.

2) Όταν εκδόθηκαν οι αρχικές τιμές εκκίνησης ήταν εξωπραγματικές για ορισμένες τράπεζες π.χ. στην Εθνική η αρχική τιμή στα 6,823 ευρώ αποτελεί μια ακραία υπερβολή.
Στην Alpha bank 0,48-0,50 με ανώτερη τιμή τα 0,55 ευρώ.
Στην Πειραιώς η τιμή εξάσκησης θα φθάσει έως τα 2,2 ευρώ.
Οι τιμές εξάσκησης ήταν ακραίες, ενώ με τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 κατέστησαν ακόμη πιο ακραίες και με τις ΑΜΚ του 2015 απλά….τέλος στα warrants.
Όλα ξεκίνησαν από το λάθος του 2013, όπου οι τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών ήταν ακραία υψηλές….απαράδεκτα υψηλές.

3)Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 των τραπεζών με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν την αξία των τραπεζών σε δραματικά χαμηλά επίπεδα.
Αυτό σημαίνει εξωφρενικά χαμηλές τιμές ΑΜΚ του 2015 και reverse split.
Η εξέλιξη αυτή μηδενίζει – στην κυριολεξία –  την αξία των warrants, τα warrants δεν θα εξασκηθούν ποτέ (το σχόλιο αυτό το είχαμε αναφέρει τον Νοέμβριο του 2014)

4)Το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα των δημοσίων προτάσεων προς τους κατόχους των warrants, θα αγοράσει warrants δίνοντας κοινές μετοχές.
Πλέον το ΤΧΣ μπορεί να αγοράσει τα warrants μέσω δημοσίων προτάσεων από τους κατόχους σε εξευτελιστικές τιμές.
Τα warrants πρέπει να εξαγοραστούν καθολικά από το ΤΧΣ και να διαγραφούν και να αντικατασταθούν με κοινές μετοχές αλλά ίσως δεν γίνει ούτε αυτό, το πιθανότερο είναι να αφεθούν στην ζώνη του μηδέν μέχρι να λήξουν.

5)Ο μηχανισμός εξάσκησης ανά 6μηνο λειτούργησε δεσμευτικά για τα warrants και όπως τουλάχιστον αποδεικνύει η πράξη και όχι η θεωρία ήταν μια αποτυχημένη διαδικασία γιατί τελικώς είχε μεγάλη εξάρτηση από την πορεία του χρηματιστηρίου και της εθνικής οικονομίας που επιδεινώθηκαν.

6) Τα warrants από τις Βερμούδες των ελληνικών τραπεζών ως μοντέλο απέτυχαν.
Το 2013 τονίζαμε ότι τα warrants από τις Βερμούδες  εμπεριέχουν πάνω από μια κοινή μετοχή και εξασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αυτό το μοντέλο θα αποτύχει στην Ελλάδα.
Τα αμερικανικά warrants εμπεριέχουν μόνο μια μετοχή και εξασκούνται στην λήξη τους, το μοντέλο αυτό έχει λειτουργήσει κάπως καλύτερα.

www.bankingnews.gr

 

* ,