Τα 5 σημεία του σώματος που δεν πρέπει να αγγίζουμε με τα χέρια μας

Τα χέρια μας αποτελούν εστία μικροβίων, καθώς έρχονται σε επαφή διαρκώς με αντικείμενα και επιφάνειες που «κατοικούν» βακτήρια, επικίνδυνα για την υγεία μας. Ακόμη κι αν έχουν πλυθεί καλά με νερό και σαπούνι, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα χέρια συνεχίζουν να «κουβαλούν» βακτήρια και να τα εξαπλώνουν σε ό,τι πιάσουν.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πέντε σημεία του σώματος που οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να τα ακουμπάμε με τα χέρια μας:

  • Επιδερμίδα προσώπου: Όταν ακουμπάμε τα χέρια μας σε μία βρώμικη επιφάνεια και στη συνέχεια πιάνουμε το πρόσωπό μας, το μάγουλο ή το μέτωπό μας, αυξάνουμε την πιθανότητα να κολλήσουμε κάποια ασθένεια ή να πάθουμε ακμή.
  • Μάτια: Τρίβοντας τα μάτια μας με τα χέρια, κινδυνεύουμε να μεταφέρουμε μικρόβια στον υγρό ιστό ή στην επιφάνεια του ματιού και να τα μολύνουμε.
  • Στόμα: Αν αναλογιστεί κανείς ότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι βάζουν τα χέρια τους στο στόμα 23,6 φορές την ώρα, τότε δεν είναι να απορεί κανείς πώς το 1/3 των μικροβίων που υπάρχουν στα χέρια ενός ανθρώπου, μεταφέρεται και στο στόμα του.
  • Μύτη: Οι άνθρωποι που βάζουν τα δάχτυλα στην μύτη τους είναι 51% πιο πιθανό να έχουν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου στην ρινική τους κοιλότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 στην επιστημονική επιθεώρηση Infection Control and Hospital Epidemiology.
  • Αυτιά: «Σκαλίζοντας» τα αυτιά μας με τα χέρια ενδέχεται τόσο να τα μολύνουμε με βακτήρια, όσο και να τραυματίσουμε το τύμπανο.