Τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο- Παραμορφωτική ασθένεια σαρώνει τη Μέση Ανατολή | Mikrometoxos.gr

Τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο- Παραμορφωτική ασθένεια σαρώνει τη Μέση Ανατολή

01.06.2016 13:40

Η δερματική λεϊσμανίαση οφείλεται σε ενδοκυττάρια παράσιτα τα οποία μεταδίδονται μέσω των σκνιπών και προκαλεί φρικτές ανοιχτές πληγές και παραμορφωτικές βλάβες στο δέρμα

Μια παραμορφωτική τροπική νόσος σαρώνει όλη τη Μέση Ανατολή ως συνδυασμός των αιματηρών συγκρούσεων και της κατάρρευσης των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στα κατεχόμενα από το Ισλαμικό Κράτος εδάφη, προσβάλλοντας εκατοντάδες άτομα που είναι ευάλωτα στην ασθένεια.

Η δερματική λεϊσμανίαση οφείλεται σε ενδοκυττάρια παράσιτα τα οποία μεταδίδονται μέσω των σκνιπών και προκαλεί φρικτές ανοιχτές πληγές και παραμορφωτικές βλάβες στο δέρμα.

Η αρρώστια υπήρξε ενδημική στη Συρία για αιώνες και ήταν κάποτε γνωστή ως «το κακό του Χαλεπίου». Ωστόσο, όσο κλιμακώνεται ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας που πυροδοτεί με τη σειρά του ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα το ίδιο κλιμακώνεται και αυτό το καταστροφικό ξέσπασμα της νόσου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS και αναμεταδίδει ο Independent, η ασθένεια αυτή τη στιγμή πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν σε καταυλισμούς ή βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πολεμικές ζώνες, κάνοντας λόγο για μια ίδια περίπου κατάσταση σε Υεμένη και ανατολική Λιβύη.

Βλέπουμε πολλά περιστατικά συμπεριλαμβανομένης της λεϊσμανίασης σε αυτές τις ζώνες των συγκρούσεων και πρέπει να τα περιορίσουμε ή να διακινδυνεύσουμε μια κατάσταση, παρόμοια με αυτή που προκλήθηκε από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014,” είπε ο Peter Hotez, κοσμήτορας του US National School of Tropical Medicine, απεσταλμένος Επιστημών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας PLoS.

Το σύστημα υγείας της Συρίας έχει καταστραφεί από χρόνια συγκρούσεων. Το 2015, αναφέρθηκε ότι πάνω από τα μισά από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έκλεισαν ή μόνο εν μέρει να λειτουργούσαν, αναγκάζοντας ορισμένους ασθενείς να ταξιδέψουν μέχρι και 160 χιλιόμετρα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Στη Συρία ο αριθμός των κρουσμάτων δερματικής λεϊσμανίασης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, διπλασιάστηκε από 23.000 πριν την αρχή του εμφυλίου πολέμου σε 41.000 το 2013. Γειτονικές χώρες, που έχουν δεχθεί στο μεταξύ εκατομμύρια πρόσφυγες, αναφέρουν επίσης χιλιάδες κρούσματα. Στον Λίβανο, τα περιστατικά άγγιξαν τα 1.033 το 2013 από 6 που είχαν αναφερθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια. Εκατοντάδες κρούσματα αναφέρονται επίσης σε Τουρκία, Ιορδανία.

Στην ανατολική Λιβύη και την Υεμένη, τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 10.000 κάθε χρόνο και με τους κατοίκους να μεταναστεύουν σωρηδόν στη Σαουδική Αραβία, η ασθένεια αναμένεται να εξαπλωθεί κι άλλο.

Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί δραματικά στη Συρία αλλά και σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η Τουρκία, ακόμη και η νότια Ευρώπη με τους πρόσφυγες που καταφτάνουν εκεί. Υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα την περιοχή αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Όταν κάποιος τσιμπηθεί από σκνίπα μπορεί να πάρει από δύο μέχρι έξι μήνες για να μολυνθεί. Μπορεί δηλαδή κάποιος να την κόλλησε στη Συρία και μετά να πήγε στο Λίβανο ή την Τουρκία ή ακόμη και στην Ευρώπη” λέει ο Dr Waleed Al-Salem του Liverpool School of Tropical Medicine.

Η δερματική λεϊσμανίαση είναι μια από τις 17 τροπικές ασθένειες που χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ ως “παραμελημένες”. Ο οργανισμός λέει πως μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση απέναντι στη νόσο, καλύτερη παρακολούθηση, εκπαίδευση για τους γιατρούς και έλεγχος των φορέων θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να αναχαιτίσει την επιδημία.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017