ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ και τι περιμένει η αγορά… | Mikrometoxos.gr

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ και τι περιμένει η αγορά…

25.03.2016 16:55

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ και τι περιμένει η αγορά: 

Στελέχη ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων δεν κρύβουν την προσδοκία τους και περιμένουν πολλά από την πώληση των «κόκκινων» δανείων…

Καθώς θεωρούν ότι αρχικά θα επιβραβευθούν όσοι δούλεψαν συνετά όλα αυτά τα χρόνια ενώ όσοι κινήθηκαν αλόγιστα και…φόρτωσαν με υπέρογκα δάνεια τις επιχειρήσεις τους ήρθε η ώρα να πληρώσουν το τίμημα. 

Πάντως τα επιτελεία των επιχειρήσεων που κοιτούν προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ως γνώμονα τη διάσωση των θέσεων εργασίας

Η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με «κούρεμα» των χρεών που θα δίνει ελπίδες διάσωσης της εταιρείας μέσα από μία ορθολογική δουλειά και με πιο σωστή διαχείριση.

Δηλαδή τα λειτουργικά κέρδη να είναι ικανά να αποπληρώσουν τα χρέη σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο στο ερώτημα γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα « κουρέματος» του χρέους στις υπάρχουσες εταιρείες η απάντηση που δίνεται είναι ότι οι εταιρείες κατεβάζουν ρολά…

Οχι γιατί έχουν χρέη αλλά διότι λείπουν τα κεφάλαια κίνησης για να επαναφέρουν τη φυσιολογική ροή των κεφαλαίων στο ταμείο της εταιρείας. 

Αυτός είναι ο ρόλος του νέου επενδυτή ο οποίος όμως δεν μπορεί να αγοράσει απευθείας τα χρέη μιας εταιρείας από την τράπεζα.

Ο διαχειριστής και ειδικότερα τα επονομαζόμενα destress fund θα αναλάβουν το ρίσκο της αγοράς από τις τράπεζες, στη συνέχεια θα επιδιώξουν να βρουν αγοραστές για το προϊόν τους.

Στην περίπτωση που αποκτήσουν προϊόντα για τα οποία δεν θα υπάρχουν αγοραστές το μόνο που θα πετύχουν είναι να καταγράψουν ζημιές στο δικό τους χαρτοφυλάκιο.

 

————————

Από το να υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων για τρία χρόνια, καλύτερα να πέσουν μία φορά

Για τη άμεση ανάγκη πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μίλησε ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του ” Οι Συνένοχοι: Ο ρόλος του ευρώ και των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική κρίση”.

Ο κ. Τσαμουργκέλης εξήγησε πως μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην παρούσα συγκυρία, αλλά ότι οι ίδιες οι τράπεζες αντιστέκονται καθότι “κερδοσκοπούν”.

Είπε ακόμη πως η άποψή του ως οικονομολόγου, στο επιχείρημα πως θα καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων, είναι πως “μετά από 6 χρόνια κρίσης δεν αντέχουμε άλλη φθορά. Από το να υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων για τρία χρόνια, καλύτερα να πέσουν μία φορά.”

Ο καθηγητής υποστήριξε ακόμη την ύπαρξη πολλών μικρών μη συστημικών τραπεζών, δίνοντας ως παραδείγματα ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ, λέγοντας πως οι μη συστημικές τράπεζες έχουν αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης εκεί, αλλά και ότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μία μεγάλη τράπεζα να “ταρακουνάει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας”.

 

——————————

Για τα κόκκινα δάνεια, φαίνεται, ότι υπάρχει η μεγαλύτερη διαφωνία

Το ΔΝΤ και οι άλλοι θεσμοί επιθυμούν να απελευθερωθεί η πώληση όλων των δανείων, εκτός από τα προστατευμένα της πρώτης κατοικίας, και αυτά που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Και των επιχειρήσεων, φυσικά.

Η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν τα επιχειρηματικά μέχρι 500.000, των ελεύθερων επαγγελματιών έως 250.000 και τα καταναλωτικά έως 20.000 ευρώ.

Ως τώρα υπάρχει η σκέψη, επειδή η αγορά των κόκκινων δανείων κινείται γύρω στο 15% – 17% της ονομαστικής τους αξίας -δηλαδή ένα δάνειο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ θα πωλείται από την τράπεζα στο Fund 15- η σκέψη που γίνεται, είναι μαζί τους να πωλούνται και εξυπηρετούμενα δάνεια, τα λεγόμενα πράσινα.

Η τιμή των μεικτών δανείων μπορεί και να πλησιάσει το 30%.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017