ΤΑΙΠΕΔ: Μέχρι τέλος του 2015 οι υπογραφές – Ανανεώθηκαν οι προσφορές και από τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα

  • ΤΑΙΠΕΔ: Μέχρι τέλος του 2015 οι υπογραφές με τη Fraport 

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης με τον προτιμητέο επενδυτή για τον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως αναφέρει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο στην ανακοίνωσή που εξέδωσε αναφέρει επίσης πως σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο προτιμητέος επενδυτής Fraport AG – Slentel Ltd και οι αναπληρωματικοί υποψήφιοι CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε. και VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. ανανέωσαν τις προσφορές τους.

Το σχήμα της Fraport και το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις ενόψει της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, με τη γερμανική πλευρά να θεωρεί πως όσο πιο πίσω πάει η τελική υπογραφή, τόσο πιο ελκυστική θα είναι η χρηματοδότηση της επένδυσης. Οι Γερμανοί προσέφεραν εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ (συν ποσοστό περί το 28% των EBITDA από το 2019) και τώρα αναζητούν κεφάλαια.

Γι’ αυτό και ο επικεφαλής χρηματοοικονομικών και επενδυτικών σχέσεων του γερμανικού ομίλου Stefan Ruter είχε δηλώσει σε πρόσφατη παρουσίαση πως η Fraport θα κατέχει τουλάχιστον το 67% της εταιρείας διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, με την τελική μετοχική σύνθεση να καθορίζεται από το μοντέλο χρηματοδότησης.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας στους New York Times είχε αναφέρει πως η συμφωνία της Ελλάδας με τη Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια, είναι σε ισχύ.

Σχετική εικόνα

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε πως παρά κάποιες «λογομαχίες» της τελευταίας στιγμής σχετικά με τους όρους, η συμφωνία με τη Fraport ισχύει και πως αναμένει να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η εμπειρία της Fraport στη γειτονική Βουλγαρία μπορεί να προσφέρει κάποια στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που η εταιρία μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα.

Αφού ανέλαβε δύο βουλγαρικά αεροδρόμια στα τέλη του 2006, η Fraport προχώρησε σε βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις στα θέρετρα στη Βάρνα και το Μπουργκάς. Σε εκείνο το δημοσίευμα αναφερόταν πως η Γερμανία βλέπει την αντίσταση των Ελλήνων στη συμφωνία με τη Fraport ως «ένα παράδειγμα της ελληνικής περηφάνιας που υπερισχύει της οικονομικής λογικής».