Σύνοδος Κορυφής: Η Αθήνα αντιδρά αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβάλλει αντιρρήσεις για το κλείσιμο της βαλκανικής οδού

Δείτε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της ΕΕ – Αντιδράσεις από το Βερολίνο – Τσίπρας: Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα – Απαιτείται αναλογική κατανομή των βαρών – Βλέπει Νταβούτογλου-Μέρκελ πριν τη Σύνοδο

Η Αθήνα αντιδρά αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβάλλει αντιρρήσεις στην υιοθέτηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας στην οποία όπως από νωρίς το πρωϊ είχε γράψει  «Το Βήμα» προβλέπεται το σφράγισμα της βαλκανικής οδού και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα ώστε να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που θα παραμείνει σε ελληνικό έδαφος.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της ΕΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αποδεχθεί το τετελεσμένο του κλεισίματος της βαλκανικής οδού, αλλά θα ζητήσει την επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης που ήδη αντιμετωπίζει όμως σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή του ενώ δεν είναι σαφές πόσο μπορεί η Αθήνα να αναμένει σύντομα εξελίξεις στο μέτωπο αυτό.

Πλέον, η προσοχή της Αθήνας στρέφεται στην Αγκυρα. Η συμφωνία της γείτονος τόσο να δέχεται πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, αλλά και η αποστολή σαφούς μηνύματος προς τους διακινητές να μη στέλνουν πλέον όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα εφόσον η βαλκανική οδός θεωρείται πλέον κλειστή. Ως θετική κρίνεται επίσης η συμφωνία που σημειώθηκε χθες στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή και παρά την επιμονή κυβερνητικών πηγών ότι το Προσφυγικό δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup θα ανακοινωθεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Αντιδρά το Βερολίνο

Αξιωματούχοι από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει

Τα παραπάνω διαμηνύουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές στο ZDF, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Επίσης έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως,  το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.

Τσίπρας στη Σύνοδο: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το προσφυγικό-Απαιτείται αναλογική κατανομή των βαρών

«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρειάζεται ευρωπαίκή λύση…» Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση…»

«Είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση και να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιόπιστη.

Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη αναλογική κατανομή των βαρών. «Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις».

«Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο Συνόδους υπήρξαν συμφωνίες που δεν εκπληρώθηκαν, άρα δεν είναι συμφωνίες» υπογράμμισε. «Στην Ευρώπη έχουμε αξίες… Οφείλουμε να μοιραστούμε την αλληλεγγύη και την ευθύνη…»

Νταβούτογλου: Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις
Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου, η σημερινή Σύνοδος δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την Τουρκία.

«Θα δείξουμε τη συνεργασία μας. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στενά και θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί μόνο με το μεταναστευτικό, αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Δείπνο Μέρκελ, Νταβούτογλου, Ρούτε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες

Μία ημέρα πριν από την νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο και την Προεδρία της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρεσβεία και στο «τραπέζι» των συζητήσεων των τριών ηγετών βρέθηκε το «σχέδιο δράσης» που εξετάζεται για το προσφυγικό, ενώ σε αυτή δεν μετείχε τελικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά ούτε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ και τους κ.κ. Νταβούτογλου και Ρούτε πριν τη Σύνοδο, τη Δευτέρα.

Έχοντας διαμηνύσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών, προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στην κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα.

Της έναρξης των εργασιών της συνόδου θα προηγηθεί σειρά κατ’ ιδίαν επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρωί ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά είχε συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας που βρίσκεται το τρέχον εξάμηνο στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητήμα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ακολουθεί το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας (13:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Στις 14:00 είναι προγραμματισμένες οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.