Σόιμπλε: Η Ευρώπη θα λειτουργήσει εν ανάγκη και χωρίς την Μεγάλη Βρετανία

Σαφές μήνυμα προς το Λονδίνο εκπέμπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επικράτησης του «ναι» στο προσεχές δημοψήφισμα για το λεγόμενο Brexit. Από πλευράς της η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αποσαφηνίζει πως η παραμονή της Μ. Βρετανίας θα ήταν «το καλύτερο για όλους», όπως αναμεταδίδει η Deutche Welle.

Ενδεχόμενη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. «θα ήταν σκληρή για όλους – κυρίως όμως για τη Μ. Βρετανία», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble μιλώντας χθες σε επενδυτικό συνέδριο της Deutsche Bank στο Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ, στέλνοντας όμως παράλληλα σαφές μήνυμα στο Λονδίνο, με το οποίο προειδοποίησε ότι πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα στερούσε τη Μ. Βρετανία ορισμένα πλεονεκτήματα.

Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν για το κρίσιμο δημοψήφισμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το διακύβευμα για τη Μ. Βρετανία είναι τα οικονομικά προνόμια που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ, προειδοποιώντας το Λονδίνο για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενο «όχι» των Βρετανών. Ο κ. Schaeuble εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί πουν όχι στην ΕΕ, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώπιον των παγκόσμιων προκλήσεων χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σε εκτενή του συνέντευξη για το ίδιο θέμα, που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού Spiegel τόσο στα γερμανικά όσο και στα αγγλικά, ο γερμανός υπουργός εξαίρει τον ηγετικό ρόλο της Μεγάλη Βρετανίας εκφράζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό του για τη χώρα. Ωστόσο, όπως σχολίασε ο Wolfgang Schaeuble, «η Ευρώπη θα λειτουργήσει εν ανάγκη και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Κάποια στιγμή θα αντιλαμβάνονταν οι Βρετανοί ότι έλαβαν μια λανθασμένη απόφαση. Και τότε θα τους ξαναδεχόμασταν κάποια μέρα, εάν το θέλουν βέβαια».

Για το ζήτημα του Brexit τοποθετήθηκε χθες και η Angela Merkel. Σε εκδήλωση ενός γερμανικού Ιδρύματος για Οικογενειακές Επιχειρήσεις στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ είναι για όλους μας το καλύτερο και το πιο ευκταίο σενάριο».