Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για το προσφυγικό | Mikrometoxos.gr

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για το προσφυγικό

25.02.2016 20:49

Πολιτική στήριξη προς τον Γιάννη Μουζάλα, καταδίκη των μονομερών ενεργειών της Αυστρίας, όπως και απαίτηση να επανέλθει το status quo των συνόρων μέχρι τις 7 Μαρτίου που είναι και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής άφησαν ικανοποιημένο τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής που σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καταθέσει και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Προσφυγικό.

Ο κ. Μουζάλας αφού αρνήθηκε τις φήμες για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σημειώνοντας πως το κλίμα ήταν φιλικό με μόνη παραφωνία μια στιγμή μικρής έντασης που ήταν φυσιολογική και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των συζητήσεων. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως η μονομερής στάση της Αυστρίας δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και βλάπτει την Ελλάδα, διότι της αφαιρεί το χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, ενώ συγχρόνως βλάπτει και την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα περισσότερες χώρες από αυτές που διέπονταν ως τώρα φιλικά προς την Ελλάδα στάθηκαν στο πλευρό του Έλληνα υπουργού στην αντίθεση για τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας, ένω έδωσε και την εξήγηση της Αυστρίας που δήλωσε πως η συνάντηση στη Βιέννη είναι θεσμοθετημένη με τους εταίρους της. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε στην Αυστριακή εκπρόσωπο ότι η «μίνι σύνοδος» αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της ΕΕ και ότι η Ελλάδα όταν μιλάει για εταίρους εννοεί τους εταίρους της στην ΕΕ.

Επιπλέον ο υπουργός αποκάλυψε πως ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν, αντίθετα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ανάλογη στάση κράτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ολλανδική προεδρία, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η ανθρωπιστική κρίση που έρχεται στην Ελλάδα

Ο Γ. Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μπει στη συζήτηση για ανθρωπιστική κρίση γιατί στόχος της είναι να την αποφύγει. Η Ελλάδα, είπε, θέλει να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες οδηγώντας τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο κ. Μουζάλας δεν έκρυψε επίσης ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολίες θα δημιουργηθούν και για την Ευρώπη διότι αυτό που διακυβεύεται με τις μονομερείς ενέργειες είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ή αν θα υπάρχουν χώρες-μέλη «αλά καρτ».

Τέλος, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δε ζητά ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017