"Συντηρητικό" και "εμμονικό" το ΔΝΤ συμφωνούν Στουρνάρας και Προβόπουλος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

“Συντηρητικό” και “εμμονικό” το ΔΝΤ συμφωνούν Στουρνάρας και Προβόπουλος

06.05.2016 12:23

Σύμφωνα με όσα είπαν χθες το βράδυ στην εκπομπή “Ειδικές Αποστολές” της ΕΤ1 ο Διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος το ΔΝΤ φέρεται να είναι “συντηρητικό” και “με εμμονές”.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή “Ειδικές Αποστολές” της ΕΤ 1 ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά “αυτό είναι ρουτίνα, θα έλεγα. Από το 2012 που ανέλαβα υπουργός Οικονομικών το ΔΝΤ ζητούσε πάντα περισσότερα μέτρα στην αρχή και συμβιβαζόταν στο τέλος, με αποκορύφωμα την μεγάλη διαπραγμάτευση το 2013 που τελείωσε το 2014. Εκεί το ΔΝΤ επέμενε ότι θα υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα το 2013 και τελικά απεδείχθη ότι το 2013 είχε ένα αρκετά μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα”.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο συντηρητικό από την ελληνική πλευρά, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. “Από το 2012 ήταν η ελληνική και η ευρωπαϊκή πλευρά που είχαν δίκαιο και το ΔΝΤ έπεσε έξω πολλές φορές”, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος μίλησε για “εμμονές” του Ταμείου. Σε μερικές περιπτώσεις έδειξαν κάποιες εμμονές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος παραπέμποντας στον Απρίλιο του 2014 όταν έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στο ποσό των 6,5 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ επέμενε στα 19 δις. ευρώ, μια τεράστια απόσταση. 5-6 μήνες αργότερα, έγινε το stress testing από την ΕΚΤ και αποδείχθηκε ότι δεν χρειαζόταν νέα λεφτά οι ελληνικές τράπεζες.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017