Συνεχίζεται η αδίστακτη δράση των Τούρκων δουλεμπόρων – Επτά νεκροί πρόσφυγες εν μέσω δεινών καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο

Πέντε παιδιά και δύο άνδρες έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε ναυάγια στη θαλάσσια περιχοή μεταξύ των νησιών του βορείου Αιγαίου και των τουρκικών ακτών – Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ πνέουν άνεμοι εντάσεως οκτώ μποφόρ
Σε εξέλιξη βρίσκεται, από αργά το απόγευμα της Τετάρτης, επιχείρηση διάσωσης περίπου 100 προσφύγων στα ανοιχτά της Μυτιλήνης.
Οι ναυαγοί επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο, η οποία ανατράπηκε, εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, δυο πλωτά του λιμενικού και ένα σκάφος της Frontex.
Κατά πληροφορίες, ήδη ανασύρθηκαν νεκρά δύο παιδιά και ένας άντρας.
Νωρίτερα, τέσσερις νεκροί, από τους οποίους τρία παιδιά και ένας άνδρας, και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των τραγωδιών που έρχονται η μία μετά την άλλη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του βόρειου Αιγαίου και της απέναντι τουρκικής ακτής.
Αδίστακτοι, αλλά και ανενόχλητοι οι Τούρκοι δουλέμποροι στέλνουν σε τρικυμιώδη θάλασσα από ανέμους, που τοπικά ξεπερνούν τα οκτώ μποφόρ, στα νησιά με πλαστικές βάρκες κυρίως Αφγανούς μετανάστες. Που, αν μη τι άλλο, αγνοούν πλήρως τους κινδύνους ενός ταξιδιού με τέτοιες καιρικές συνθήκες και τέτοια μέσα. Αποτέλεσμα είναι οι δεκάδες ανατροπές των βαρκών αυτών και οι τραγικοί απολογισμοί.
Στο πέρασμα από την αρχαία Άσσο στις βόρειες ακτές της Λέσβου ανατράπηκαν δεκάδες βάρκες. Απολογισμός ένα νεκρό βρέφος και τραυματισμένα δυο άλλα μικρά παιδιά που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε και για περισσότερους από δέκα αγνοούμενους. Στην περιοχή επιχειρούν συνεχώς από το πρωί όλες οι δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή το Λιμενικό Σώμα και η Frontex, ενώ από ξηράς επιχειρούν μέλη μη Κυβερνητικών οργανώσεων και πολλοί εθελοντές.
Στη Σάμο από ναυάγιο στην περιοχή Ποσειδώνιο σήμερα το μεσημέρι, ανασύρθηκαν νεκρά δυο βρέφη και ένας άνδρας. Από άλλα δυο σημερινά ναυάγια στη Σάμο, και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι και στον Άγιο Κωνσταντίνο αγνοούνται συνολικά έξι άτομα.
Ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων σήμερα και μέχρι τις 4 το μεσημέρι στην περιοχή, από το Λιμενικό Σώμα και τις δυνάμεις της Frontex, ξεπερνά τους 400 ανθρώπους.