Συναγερμός στις Βρυξέλλες -Φόβος για επίθεση σαν του Παρισιού - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Συναγερμός στις Βρυξέλλες -Φόβος για επίθεση σαν του Παρισιού

21.11.2015 18:18
ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Συναγερμός στις Βρυξέλλες -Φόβος για επίθεση σαν του Παρισιού
Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή βρίσκονται οι Βρυξέλλες από το πρωί του Σαββάτου, με το μετρό να κλείνει και ειδικές οδηγίες να δίνονται στους κατοίκους.
Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τις Βρυξέλλες στο 4, το βράδυ της Παρασκευής μετά από νέα αξιολόγηση, ενώ για την υπόλοιπη χώρα, το επίπεδο 3 παραμένει σε ισχύ.

Βέλγος πρωθυπουργός: Συναγερμός με βάση ακριβείς πληροφορίες

Η απόφαση για την αύξηση του συναγερμού τρομοκρατικής απειλής στις Βρυξέλλες ελήφθη με βάση ακριβείς πληροφορίες για τον κίνδυνο επίθεσης παρόμοια με εκείνες του Παρισιού, εξήγησε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ο φόβος ότι «αρκετά άτομα με όπλα και εκρηκτικά θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση, ενδεχομένως σε πολλά μέρη».

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε όμως τον κόσμο να μην ενδώσει στον πανικό και να παραμείνει ήρεμος. «Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», διαβεβαίωσε.

Υπουργός Εσωτερικών: Σοβαρή η κατάσταση

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε παραδεχθεί πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο. Πάντως, σύμφωνα με το Associated Press, η ζωή φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά, με τη συνήθη κίνηση στους δρόμους, στους οποίους όμως υπάρχει ισχυρή παρουσία ένοπλων αστυνομικών και στρατιωτικών, που κάνουν περιπολίες.

Κλειστό το μετρό, οδηγίες στον κόσμο

Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού είναι πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, προληπτικά. Την ίδια ώρα, ποδοσφαιρικοί αγώνες έχουν αναβληθεί, όπως και συναυλίες, ενώ κάποιες γκαλερί και εμπορικά κέντρα έκλεισαν.

Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού, ούτε διευκρίνισε μέχρι πότε θα είναι αυτός σε ισχύ. Οι κάτοικοι των Βρυξελλών πάντως συμβουλεύονται να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις ή όποια άλλα μέρη μπορεί να υπάρχουν μεγάλα πλήθη, από συναυλίες και αθλητικούς αγώνες, μέχρι τους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Βρήκαν οπλοστάσιο στο Μόλενμπεκ

Οι βελγικές αρχές εντόπισαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, με εκρηκτικά και χημικά μεταξύ άλλων, στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, εκεί όπου έχουν στραφεί οι έρευνες έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι καθώς σε αυτή την περιοχή οργανώθηκε το «χτύπημα» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μόνο γνωστό δράστη του μακελειού στο Παρίσι που κατάφερε να διαφύγει ζωντανός. Είναι ήδη γνωστό ότι κατάφερε να επιστρέψει στο Βέλγιο μετά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ενώ υπάρχουν αρκετές ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι εθεάθη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Συμβουλές από ΗΠΑ και Βρετανία

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία του για τους Βρετανούς που επισκέπτονται το Βέλγιο, προειδοποιώντας τους να αποφεύγουν τα πολυπληθή μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροδρόμια.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην κυκλοφορήσουν στην πόλη και να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ αν πρέπει να βγουν έξω, να αποφύγουν τα μέρη στα οποία συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει να προσέχουν ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, τουριστικούς προορισμούς, θρησκευτικούς χώρους αλλά και εστιατόρια μεταξύ άλλων.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017