Συνέντευξη Αλεξιάδη στο Bloomberg: Τι αναφέρει για φορολογικούς ελέγχους, λίστα Langarde και επαναπατρισμό κεφαλαίων

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον φορολογικό έλεγχο 1,3 εκατ. Ελλήνων φορολογουμένων…

Στη μερική αμνηστία και φορολόγηση με συντελεστές πάνω από 15% σε όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από την Ελβετία…

Και στα πρόστιμα, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε φερόμενους φοροφυγάδες της λίστας Lagarde από τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πορεία των φορολογικών εσόδων, ενώ δεν ανέφερε την επιβολή ποιων άλλων φόρων εξετάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τον Aναπληρωτή υπουργό, οι Αρχές σήμερα εξετάζουν περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενους. Οι έλεγχοι είναι αποτέλεσμα συνδυασμού όλων «των υφιστάμενων λιστών», οι οποίες έχουν παραδοθεί από αντίστοιχες Αρχές άλλων χωρών στην Ελλάδα. Παράλληλα, προαναγγέλει μερική αμνηστία και φορολόγηση με συντελεστές πάνω από 15% σε όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από την Ελβετία.

«Δεν θα διαγράψουμε κάθε ευθύνη, αλλά θα δώσουμε κίνητρα» στους Έλληνες καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όπως εξήγησε, το νομοθέτημα είναι σε φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η Ελλάδα έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα σε φερόμενους φοροφυγάδες της λίστας Lagarde. Αν και η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι ακόμη διαδεδομένη, η συγκέντρωση εσόδων φέτος είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος και τους φόρους επί των εσόδων από τα ενοίκια, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ αρνήθηκε να πει ποιους άλλους φόρους εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, ή να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για τα σχέδια επιβολής εισφοράς επί των τραπεζικών συναλλαγών.

“Διαπραγματευόμαστε σκληρά και τα πράγματα πηγαίνουν καλά”, δήλωσε εν όψει ενός νέου γύρου συνομιλιών με τους θεσμούς. […] Θα υπάρξουν κάποια μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν ορισμένους φορολογούμενους, διότι πρέπει να καλύψουμε ένα δημοσιονομικό κενό”, τόνισε.

“Δεν καταλαβαίνω αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το ότι εφαρμόζει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ την ίδια στιγμή αποδέχονται αυτή τη συμφωνία”, πρόσθεσε.

Ακόμη, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άμεσο πρόβλημα ταμειακών ροών. “Θα υπάρξει κινδυνολογία, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα τότε, και δεν θα υπάρξει πρόβλημα και τώρα”.