Συμφώνησαν InBev και SABMiller – Αποδέχτηκε την πρόταση 69 δισ. λιρών η SABMiller

Αποδεκτή έγινε η πέμπτη πρόταση της Anheuser-Busch InBev για την εξαγορά της SABMiller, σε μια συμφωνία ύψους 69 δισ. λιρών, σε μετρητά και μετοχές.

Η συμφωνία για τη δημιουργία μιας ζυθοποιίας που θα παράγει σχεδόν το ένα τρίτο της μπύρας παγκοσμίως, θα καταταχθεί στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων συγχωνεύσεων στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ πρόκειται για την ιστορικά μεγαλύτερη εξαγορά της βρετανικής εταιρείας.

Μετά από επανειλημμένες απορρίψεις, η AB InBev δήλωσε πως είναι πρόθυμη επί της αρχής να πληρώσει 44 λίρες σε μετρητά για κάθε μετοχή της SABMiller, ενώ υπάρχει και μερική εναλλακτική για προσφορά μετοχών, που θα περιορίζεται στο 41% των μετοχών της SABMiller.

Η SABMiller δήλωσε πως το διοικητικό της συμβούλιο θα είναι έτοιμο να αποδεχθεί την προσφορά, σημειώνοντας πως έχει ζητήσει παράταση δύο εβδομάδων για την προθεσμία που ορίστηκε για την ανακοίνωση δεσμευτικής πρότασης από την InBev. Σημειώνεται ότι η νέα προθεσμία ορίστηκε για τις 28 Οκτωβρίου.

Σχετική εικόνα

Ο νέος όμιλος θα συνδυάσει τα brands μπύρας Budweiser, Stella Artois και Corona της AB InBev με τις Peroni, Grolsch και Pilsner Urquell της SABMiller. Η InBev θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ενσωματώσει στην ήδη μεγάλη της παρουσία συγκεκριμένες ζυθοποιίες από τη Λατινική Αμερική και την Ασία, ενώ για πρώτη φορά θα αποκτήσει παρουσία και στην Αφρική.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι η InBev θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 3 δισ. δολ. στη SABMiller στην περίπτωση που το deal δεν λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών ή αν δεν το στηρίξουν οι μέτοχοι της InBev.

Η νέα πρόταση, που αποκαλύφθηκε χθες, ξεπέρασε την πρόταση της Δευτέρας στις 43,50 λίρες σε μετρητά και περιέχει premium 50% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της SABMiller στις 14 Σεπτεμβρίου, την τελευταία ημέρα πριν αρχίσουν να διαδίδονται φήμες σχετικά με μια προσέγγιση από την InBev.

Η μερική εναλλακτική για προσφορά μετοχών έχει σχεδιαστεί για τους δύο κύριους μετόχους της SABMiller, την καπνοβιομηχανία Altria και την BevCo, που ελέγχουν το 40,5% της βρετανικής ζυθοποιίας.

Στην Αφρική αναμένεται να καταγραφεί μια άνοδος του πληθυσμού που μπορεί να καταναλώσει νόμιμα αλκοόλ κατά τα επόμενα χρόνια, ενώ στη δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική οι όγκοι μπύρας έχουν μειωθεί σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Για πολλούς αναλυτές, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας συρρίκνωσης του κλάδου, καθώς οι μεγάλοι τέσσερις AB InBev, SABMiller, Heineken και Carlsberg είναι ήδη παρόντες σε όλο τον κόσμο και παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας μπύρας.

 

 

 

* ,