Συμφωνία στο Eurogroup: Αποδεσμεύεται η δόση, απόφαση για ελάφρυνση του χρέους | Mikrometoxos.gr

Συμφωνία στο Eurogroup: Αποδεσμεύεται η δόση, απόφαση για ελάφρυνση του χρέους

25.05.2016 03:52

Συμφωνία στο Eurogroup: Αποδεσμεύεται η δόση, απόφαση για ελάφρυνση του χρέους

Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στο ζήτημα του χρέους σημείωσε πως υπήρχε επίσης συμφωνία στα βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ’ ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. –

Σε δύο τμήματα αναμένεται να ανακοινώσει το Eurogroup ότι θα αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο και 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

Όσον αφορά το χρέος, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο).

Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs.)

  Τόμσεν: Σημαντικό πακέτο μέτρων που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές αρχές

Το πακέτο σε δημοσιονομικό επίπεδο θα βάλει σε γερά θεμέλια στα δημοσιονομικά ζητήματα της Ελλάδας. – Σημαντικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Το Ταμείο θα κοιτάξει τα μέτρα αυτά τους επόμενους μήνες ώστε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε ότι θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017