Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup «βλέπει» η κυβέρνηση

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε έξω από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν από το Eurogroup και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση της και έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται στη συμφωνία του Ιουλίου 2015. «Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, που παράλληλα τόνισε ότι όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του 2015 η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από τις προβλέψεις.

«Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος» ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη, και συμπλήρωσε: «Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».

Χθες βράδυ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν γνωστό ότι μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στα τραπέζι και που, «προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

 
Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup «βλέπει» η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά, την ενισχυμένη κατανόηση για τις “κόκκινες γραμμές” στο αφορολόγητο και τις συντάξεις και προετοιμάζεται για την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός χαρακτηρίζεται η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αποδοχή ομολόγων έκδοσης EFSF.

Βερολίνο: Ολοκλήρωση αξιολόγησης έως το Πάσχα

Από την πλευρά του, το Βερολίνο εμφανίζεται αισιόδοξο για συμφωνία μέχρι το Πάσχα, όπως επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τίσενχάουζεν. Επανέλαβε δε, την πάγια θέση του Βερολίνου για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι θεωρείται απαραίτητη.

«Και από εδώ, πάντα έχει τονιστεί ότι ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στην τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης ως το ελληνικό Πάσχα, στις αρχές Μαΐου και σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει ρεαλιστικό να ολοκληρωθεί ως τις 22 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι «για μας εξακολουθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι απαραίτητη» και προσέθεσε: «Και τα άλλα θέματα έχουν επαναληφθεί εδώ τόσες φορές ώστε δεν βλέπω τώρα λόγο να τα εξηγήσω και πάλι. Είναι όλα γνωστά». (Αναλυτικά ΕΔΩ)

Κομισιόν: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι θα γίνει καταγραφή της προόδου των διαπραγματεύσεων ενώ αρνήθηκε να προβλέψει εάν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. (Αναλυτικά ΕΔΩ)

ETHNOS.GR